Prov: Ford Everest – okänd suv i Europa

auto motor & sport besöker Sydafrika och passar på att köra den lokalproducerade suven Ford Everest. Modellen är inte avsedd att komma hit. Men har den egenskaper som gör att den ändå skulle kunna ha en plats på marknaden? Provkörningen kommer från auto motor & sport nr 6-2017.

Prov: Ford Everest – okänd suv i Europa
Ford Everest är rejäl och oöm.

Vad är det för något? Everest är en sjusitsig suv som baserar sig på pickup-modellen Ford Ranger. Detta är den tredje generationen, vilken nu har fått en egen Ford-plattform jämfört med tidigare bilar som i grunden byggdes på Mazdas pickup BT-50.

Modellen tillverkas i Thailand och Sydafrika (Pretoria) och säljs i större delen av Sydostasien, Oceanien, Indien, Kina och i de flesta afrikanska länder söder om Sahara. Försäljningen går bra på många marknader och under första halvåret 2016 var det den sjätte mest sålda i Filipinerna.

I Sydafrika finns den att få med två olika dieselmotorer, en 2,2-liters fyra på 160 hästar och 385 Nm i vrid, samt en 3,2-liters femma på 200 hästar och 470 Nm i vrid. Båda finns i två- eller fyrhjulsdrivet utförande med automatlåda, medan manuell låda bara går att få till den lilla motorn. Vi provkör den fyrcylindriga dieseln med fyrhjulsdrift och sexväxlad manuell låda i det enklaste utrustningsutförandet XLS.

Min bil är solidvit med svarta plastdetaljer exteriört och mörk tygklädsel. Första intrycket är därför att den känns ganska enkel, nästan som ett arbetsfordon. I högre utrustningsutföranden kommer den med utvändiga detaljer i krom och silver, samt större fälgar och läderklädsel som får den att bli en mer elegant persontransport.

Enkel och funktionell förarmiljö. Gedigna men inte dyra materialval. Framför växelspaken väljer man lågväxel, låser diffspärren och stänger av ESP.

Hur är den att köra? Den bruksiga upplevelsen fortsätter även bakom ratten. Motorn har en lite knattrig gång med tydlig dieselkaraktär och är inte så finslipad, men den är varvvillig och drar utan protester från tidigt i registret.

Fjädringskomforten känns ärvd från pickup-modellen. Den är initialt ganska fast och stötig över små ojämnheter. Över lag upplevs den som en riktig suv, den höga tyngdpunkten märks och bilen vickar en del i sidled. Men när farten och lasten ökar sväljer den bättre och kommer igång med större fjädringsrörelser. Afrikanska grusvägar avverkas därför galant, speciellt i lite högre tempo.

Överraskande nog är Everest riktigt underhållande att köra. Styrningen är lätt men snackar hyfsat bra, chassit är piggt och lever upp när man pressar bilen.

Nördfakta. Everest är väldigt kompetent vid sidan av vägen. Den har lågväxel, elektrisk diffspärr bak, fyra olika terränglägen (Normal, Rock Crawl, Mud, Sand) och ett vadningsdjup på 800 millimeter. Praktiska detaljer inkluderar Hill Hold, Hill Descent Control och Trailer Sway Control. Dessutom klarar den av att dra maximalt hela 3 000 kilo.

Tredje sätesraden är standard och fälls enkelt ner i lastrumsgolvet. Andra raden är skjutbar och vinklingsbar.

Borde jag köpa en? Då får du importera själv, den är nämligen inte tänkt att komma till Europa. Men vem skulle den kunna passa för?

Everest är en oöm, praktisk och rejäl suv med plats för sju personer, samtidigt som den faktiskt klarar av riktig terrängkörning, till skillnad från många andra suvar. Prislappen ligger inte på fyndnivå, men Everest är en av få bilar som faktiskt kan leverera både utrymme och off road-kompetens till en någorlunda vettig kostnad. Det gör att det borde kunna finnas en plats för den på marknaden, för dem som inte bara vill ha en livsstilssuv, utan som faktiskt behöver kunna ta sig fram på riktigt också.

 

Tekniska data: Ford Everest 2,2 TDCi 4x4

MOTOR: R4, turbo, diesel, 2.198 cm3, 160 hk vid 3.700 r/min, 385 Nm vid 1.500–2.500 r/min, sexväxlad manuell låda, fyrhjulsdrift.

KAROSS: L/b/h 4.892/1.860/1.837 mm. Axelavstånd 2.850 mm. Markfrigång 225 mm.Tjänstevikt 2.315 kg. Max släpvikt 3.000 kg. Bagagevolym 1.050–2.010 liter.

PRESTANDA: 0–100 km/h i.u. Toppfart i.u. Förbrukning 7,1 l/100 km. CO2 186 g/km.

PRIS: 536.900 rand (cirka 370.000 kronor).

Summering

PLUS: Rejäl och oöm, stora utrymmen och en flexibel inredning.

MINUS: Lite stötig och oförfinad fjädringskomfort. Lär ej komma till Europa.

Provkörningen kommer från auto motor & sport nr 6-2017

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Ta Ford Everest till Europa, jag vill köpa!
89
57