Volvochefen tar avstånd från diesel – och hyllar Tesla

Det blir inga nya dieselmotorer från Volvo. Det hävdar Volvochefen Håkan Samuelsson i en intervju med Frankfurter Allgemeine Zeitung. ”Med dagens perspektiv kommer vi inte utveckla...
Annons

Det blir inga nya dieselmotorer från Volvo. Det hävdar Volvochefen Håkan Samuelsson i en intervju med Frankfurter Allgemeine Zeitung.

”Med dagens perspektiv kommer vi inte utveckla någon ny generation dieselmotorer”, säger han.

Den viktigaste anledningen är att kostnaderna för att sänka utsläppen och klara lagkraven för kväveoxider blir för höga. Volvo har helt enkelt inte råd att investera miljardbelopp i dieseltekniken när försäljningen börjar sjunka som en följd av dieselförbud i vissa städer och straffavgifter för dieselbilsköpare.

Men det skulle också kunna vara ett pr-grepp för Volvo att sluta med dieselmotorer, som fått dåligt rykte efter Volkswagens dieselskandal. Volvo var tidigt ute med att inte ha fler än fyra cylindrar i förbränningsmotorerna när konkurrenterna ofta har sex- eller åttacylindriga motorer, och nu skulle Volvo på sikt kunna bli ett ”dieselfritt” märke.

Volvochefen tar avstånd från diesel – och hyllar Tesla
Volvo blir den första stora biltillverkaren med lång historia av dieselmotorer att ta tydligt avstånd från tekniken.

Volvo ska fortsätta hålla liv i dagens dieselmotorer i flera år – förmodligen fram till 2023, enligt Håkan Samuelsson, och motorerna ska anpassas till de hårdare Euro 6c-reglerna. Efter det blir kostnaderna alltså för höga. Under tiden ska Volvo fortsätta satsa på elbilar och hybrider. Volvos nya elbil ska lanseras 2019.

”Vi måste inse att Tesla har lyckats erbjuda en bil som folk är beredda att köa för. På det området kommer det också finnas utrymme för oss, med hög kvalitet och attraktiv design”, säger Håkan Samuelsson i intervjun.

Det dyker också upp flera laddhybrider de kommande åren. Volvo har hittills använt laddhybriderna som ”toppmodeller” med hög effekt och en prislapp som gjort modellerna otillgängliga för de flesta köpare. Men framöver kommer billigare laddhybrider som ska locka fler köpare.

Annons
Annons
Rulla till toppen