Ny VW-GTI är nästan en kopia av originalet

41 år efter att Golf GTI såg dagens ljus introducerar Volkswagen nya Up GTI. Kompakt och sportig med 115 hk, vilket är 5 hk mer än vad Golf GTI Mk I hade när den presenterades 1976.
Annons

När den första GTI:n kom på 1970-talet, demokratiserade tillgången av de snabba vägarna. Där det tidigare varit stora sedaner och dyra sportbilar som slagit an takten på vägen, kom den kompakta nykomlingen från Volkswagen att förändra bilden.

De röda ränderna i kylargrillen, de dubbla, svarta ränderna nertill på sidorna, den svarta randen på bakluckan – var tecknen på att här kom en GTI. Med 110 hk under huven och en tjänstevikt på endast 810 kg gjorde den 0-100 km/h på 9 sekunder blankt. Topphastighet: 182 km/h. De färger som fanns att välja på vid lanseringen var ”Mars red” och ”Diamond silver”. Längre fram kom också vitt och svart att etablera sig som genuina GTI-färger.

Ny VW-GTI är nästan en kopia av originalet
Fram ser vi en röd rand och strax ovanför en GTI-logo.

Nya Up GTI är en naturlig fortsättning på denna lätta, kompakta och rättframma sportbil och påminner också storleksmässigt om original-GTI:n, både utvändigt och invändigt. För drivningen svarar en turboladdad bensinmotor (TSI) som utvecklar ett vrid på 230 Nm. En typisk GTI-detalj är sportfjädringen som ger smidiga köregenskaper, nästan som en gokart.

Den nya GTI:n väger 997 kg (höghållfast stål, fler krockkuddar), har en topphastighet på197 km/h och gör 0-100 km/h på 8,8 sekunder, siffror som nästan är identiska med Golf GTI Mk I.

Även färgmässigt är det de klassiska standardlackerna vi se, ”Tornado red” och ”Pure white” och metalliclackerna ”Dark silver”, ”Black pearl” samt ”Costa azul” (blå), den senare ett nytillskott. 

Ny VW-GTI är nästan en kopia av originalet
Den skotskrutiga sätesklädseln ”Clark” är typisk för GTI.

Fram pryds den bikakeformade kylargrillen av en röd rand och strax ovanför en GTI-logo. En homage till ursprungs-GTI:n ser vi bland annat i de dubbla ränderna på sidorna. Backspegelkåporna går i svart högglans och har, precis som 17-tums-fälgarna, ny design. 

I bakpartiet ser vi en röd list, som också är en GTI-detalj. Den förstorade takkantspoilern ger mer downforce på bakhjulen för att optimera vägegenskaperna i högre hastigheter.

Invändigt hittar vi en läderklädd sportratt, en GTI-växelspaksknopp och den legendariska, skotskrutiga sätesklädseln ”Clark”. 

Det nya Up GTI-konceptet presenteras vid årets GTI-träff vid Wörthersee, 24-27 maj. Den serietillverkade versionen av Up GTI lanseras tidigt nästa år.

 

Ny VW-GTI är nästan en kopia av originalet
I bakpartiet ser vi en röd list, också en GTI-detalj.
Annons
Annons
Rulla till toppen