10 saker du måste veta om bilderna för att sälja din bil snabbare

Två saker avgör om du får din bil såld snabbt på nätet: priset och bilderna. Bra bilder säljer din bil snabbare. Det är busenkelt att ta bra bilder och kostar dig inget extra. Följ våra tips så säljer du din bil med bättre förtjänst.

10 saker du måste veta om bilderna för att sälja din bil snabbare
Den här bilden har vi plockat från Blocket. Även om ljuset är rätt så finns det förbättringspotential, minst sagt, för att bilden ska bli mer säljande.

Ska du sälja en silvergrå Volvo V70 finns det bara två saker som får den att sticka ut bland alla andra annonser: priset och bilderna. I den här artikeln ska vi lära dig hur du optimerar bilderna för att få din bil såld snabbt och till ett bra pris.

Det bästa med bra annonsbilder är att de inte behöver kosta dig något extra. Allt som krävs är en smula tankemöda och lite extra tid. Följ våra tio tips här nedan och skapa klart bättre annonsbilder som fångar läsarens intresse. Då säljer du bilen snabbare och behöver inte gå ner i pris för att locka köpare.

Motsatsen till bra annonsbilder kan däremot kosta dig pengar i form av lång väntetid på en köpare och ett lägre slutpris. Oattraktiva bilar kan behöva ett riktigt lågt lockpris för att överhuvud taget bli sålda – och det vill du gärna undvika.

bilen ska vara snygg

Mörka bilar är knepiga att fotografera. Försök få något ljust som speglar sig i lacken, en himmel eller en ljus byggnad/staket eller liknande. Tända strålkastare signalerar att bilen är igång, ger ett mer aktivt intryck och visar varselljusets utseende.

1. BILEN SKA VARA SNYGG
Egentligen säljer du inte bara en bil, du säljer drömmen om en ny bil. Köparen vill att nästa bil ska bli något riktigt bra och hoppas intensivt på att denna önskan blir uppfylld. Även om du själv inte tycker att bilens utseende är det viktigaste så tittar de flesta köpare bara efter de snyggaste bilarna.

Innan fotograferingen ska du tvätta bilen, snygga till inredningen och göra allting prydligt. Även om inte de minsta smutskornen syns på bild är det helhetsintrycket som är viktigt. Yttre och inre plastdetaljer kan behöva snyggas till med vinylspray. Däcksidorna brukar se grå och smutstråkiga ut på bild, det finns speciella bilvårdsprodukter för dessa också och skillnaden på bild blir jättestor.

Amerikanska konsumentundersökningar visar att de positiva känslorna överväger kraftigt vid köp av en begagnad bil. Du möter alltså med stor sannolikhet en köpare som vill bli positivt överraskad – se till att han eller hon blir det, från första bilden till att kontraktet är underskrivet!

rätt ljus för fotografering

Solsken mitt på dagen ger ett hårt ljus med mörka skuggor. Försök istället välja tidig morgon eller kvällssol. När solen står lågt blir färgtemperaturen varmare. En svart bil, som ovan, får liv och lyster i lacken om solen ligger lågt.

2. VÄLJ RÄTT TILLFÄLLE FÖR FOTOGRAFERING
Fotografera är egentligen att "måla med ljus". Finns det inget bra ljus blir det tråkiga bilder. För lite ljus ger sämre färger och korniga bilder, undvik det. Eftersom bilar är stora får man fotografera utomhus och då ibland vänta in ett bra ljus.

Vad är då bra ljus? Starkt solsken mitt på dagen kan låta bra men rent fotomässigt ger det hårda skuggor och ganska trist belysning. Några tunna moln som mildrar det hårda ljuset är bättre. Tunga moln kan ge en dramatisk himmel men färgtemperaturen blir blåaktig, vilket syns tydligt (och inte är så snyggt) på till exempel vita bilar. Av samma skäl bör du inte ta bilbilder när det regnar. Regn är inte positivt, för de flesta.

Bästa ljuset är solsken tidigt eller sent på dagen. Färgtemperaturen blir varmare och det låga ljuset kan ge en mycket vacker belysning av en bilkaross. Svarta bilar kan vara väldigt svåra att fotografera i solljus mitt på dagen (allt man ser är en svart fläck) men sent på kvällen kan den solröda himlen spegla sig i lacken och ge en dödsläcker effekt.

Många bilhandlare fotograferar sina bilar inomhus, i lysrörsljus. Det ger en grön ton i bilderna som är svår att få bort. Försök att undvika lysrörsljus, det blir sällan bra.