Gå inte på nya bensinmacksbluffen

I en utbredd "kampanj" är det bensinstationerna St1/Shell som står som avsändare. Men gå inte på bluffen.

Nej, du ska inte gilla & dela om du misstänker att det är en bluff. Bild: St1

Det är inte första gången, och garanterat inte sista, som det dimper ner falska brev i mejlkorgen eller bluffinlägg på Facebook. Men det kan aldrig nog poängteras att du aldrig ska svara eller lämna ut några uppgifter eftersom det är bedragare som står bakom.

I en av de senaste utbredda fejkkampanjerna är det St1/Shell som står som avsändare. Det står att just du är utvald och att du ska få gratis bränsle till bilen i ett halvår. Det enda du behöver göra är att klicka på länken som bifogats...

Men det är naturligtvis inte sant. Syftet med mail och facebookinlägg är att bedragarna vill komma åt personlig information från offret.

"Det är bluff rakt upp och ner", säger Erica Samuelsson, informationsansvarig på St1 som driver Shellmackarna i Sverige till Expressen.

Bluffkampanjerna har tvingat Shell att publicera en text på sin hemsida där man informerar om olika blufftävlingar som sprids. 

Erica Samuelsson på St1 vill att kunder som är osäkra på om det är en verklig tävling eller inte går in på Shells hemsida för att få svaret. (Se Shells information längst ner i den här artikeln.)

Nej, du kommer aldrig att vinna 6 månaders fri bensin, särskilt inte från ett lotteri som du inte visste att du deltog i... Blid: St1

Andra saker som kan avslöja att det rör sig om en bluff är språket, bedragarna använder ofta översättningsprogram när de "författar" sina texter, vilket gör att meningsbyggnader och ord ofta är felaktiga.

"Det är väldigt enkelt att göra den här typen av utskick. Säg att man skickar ut 10.000 mejl och så är det tio personer som svarar på det här, som tror att "äntligen var det min tur". Då lyckas bedragarna få ut någonting av det. Oftast har det att göra med någon form av transaktion", säger Magnus Lindegren chef över polisens bedrägerisektion i region Väst.

Som vanligt ska man ha i åtanke att saker som är för bra för att vara sant, inte brukar vara sant. 

"Du ska inte vara rädd, men du ska tänka dig för. Är det rimligt att jag som icke-kund i vilket bolag det än kan vara får det här. Att du vinner på ett lotteri trots att du inte varit med i det överhuvudtaget. Fundera både en och två gånger", säger Magnus Lindegren.

Så här skriver Shell/St1 på sin hemsida:

Blufftävling på Facebook och via e-mail

Det cirkulerar olika blufftävlingar i Facebooksidor och via e-mail. Tävlingen på Facebook ser ut att komma från olika mer eller mindre kända och pålitliga sidor. E-mailen kan se ut att komma från St1 eller någon obskyr sammarbetspartner. Syftet med tävlingarna är att komma åt personlig information.

St1 står inte bakom dessa tävlingar och erbjudanden!

Vi vill därför varna dig för att delta i dessa tävlingar.
Klicka inte på några länkar och öppna inte några bilagor i e-mailen.

Några exempel på tävlingar/erbjudanden

1. En e-mail bilaga kan se ut som i bild 1. Klicka INTE på HÄMTA DITT PRESENKORT.

2. Tävlingar via Facebook har sett ut som i bild 2.

St1 arrangerar tävlingar då och då. De finnas alltid på vår egen hemsida och är säkra att delta i.

Med vänlig hälsning St1

Jag har råkat ut för den här typen av bluff.
12
22
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!