Från tolv körkortsavgifter till en

För att ta eller förnya ett körkort krävs många olika tillstånd där varje prövning i nuläget är avgiftsbelagd. Transportstyrelsen föreslår nu en betydligt förenklad process.
Annons

För att ta eller förnya ett körkort krävs idag ett antal olika typer av tillstånd där varje tillståndprövning i nuläget är avgiftsbelagd. 

Det handlar om körkortstillstånd, tillstånd att bli handledare vid övningskörning, förlängning av högre behörighet och utbyte av utländskt körkort. Det finns även avgifter för prövning av olika undantag. Och ytterligare en avgift avser själva utfärdandet eller förnyelsen av körkort och innebär att ett körkort eller förarbevis tillverkas.

Men nu föreslår Transportstyrelsen en ändring som innebär att ingen avgift tas ut vid prövning av de olika tillstånd som krävs. I stället föreslås att en enda avgift ska täcka in de befintliga delar som ingår för att ta eller förnya ett körkort eller förarbevis, från ansökan till tillverkat kort. Avgiften tas därmed ut för själva körkortet eller förarbeviset

Därför föreslås att körkortsavgiften höjs från 150 kr till 250 kr. Men i den nya högre avgiften ingår alltså alla de avgifter som tidigare betalts separat. Avgiften tas ut när du tar körkort för första gången eller vid en förnyelse. Och i de fall ansökningen avslås behöver du inte betala för handläggningen.

Trafikverkets avgifter för körkortsprov, yrkesförarprov och fotografering tillkommer fortfarande.

De nya avgifterna föreslås gälla från den 1 januari 2018.

Annons
Annons
Rulla till toppen