Prov: Seat Leon ST Cupra 300 – Familjecupen

PREMIUM Världens snabbaste kombi blir ännu snabbare. Mer kraft, mer grepp, mer styling och mer teknik. Kan nya Leon Cupra med 300 hästkrafter och fyrhjulsdrift köra ifrån sig själv?
Annons

Låt mig presentera tidernas motorstarkaste Leon. Stallet har utökats till 300 hästar och vridmomentet har skruvats upp från 350 till 380 Nm. Redan första generationen Leon Cupra hade fyrhjulsdrift, men sedan har modellen bara drivit framtill. Tills i dag, när fyrhjulsdriften gör comeback i Leon ST Cupra 4Drive. Med uppdateringen har Leon även fått mer LED-ljus, både på ut- och insidan. Andra nyheter är elektrisk parkeringsbroms, induktiv mobilladdare, och kökörningsassistans. 

Men det enkla svaret på ingressens fråga är nej. Ett par timmar efter att jag landat i Barcelona lyckas jag roffa åt mig en fyrhjulsdriven version av Seats sportiga familjekombi för att ge mig ut på en handlingbana. Jag provocerar bilen. Gasar i kurvor, släpper ut baken vid för hög ingångshastighet och känner på balansen. Drivgreppet är högeffektivt, men Seats instruktör låter mig inte koppla ur ESP-systemet för att åka på sladd på banan. Den fyrhjulsdrivna bilen är byggd för trygg transport mer än buskörning. Men den gör 0–100 km/h på under fem sekunder.

Prov: Seat Leon ST Cupra 300 – Familjecupen
Ny infotainmentskärm på 8 tum, men utan rörelsesensor. Dock både volymvred och snabbknappar för startmeny och Apple CarPlay. Sportstolarna (11.300 kr) är snygga och sköna med alcantara på sittytan, men stjäl lite benplats baktill.

Lite senare plockar jag ut en ny Cupra med framhjulsdrift och kör ett par varv på den stora Castelloli-banan. Och herregud vad den här bilen går att köra fort. Med Performance Pack följer lättare fälgar, större Brembo-bromsar och Michelin Pilot Sport Cup 2-däck vilka är som gjorda för bankörning. Dessutom är Haldex VAQ-differentialen på framaxeln så extremt effektiv att jag kan mata på hur mycket fart som helst. Både i, och på väg ut ur kurvorna. Håll ett snyggt spår med den här bilen och du kan med lätthet hänga på tre gånger så dyra sportbilar på en bana. 

Framhjulsdrivna Leon Cupra är alltså fortfarande valet för dig som söker en dräpande snabb och rolig familjekombi. Företrädesvis med manuell växellåda, eftersom DSG-lådan växlar själv även i det ”manuella” läget. 

Har du tänkt tillbringa mer tid med passagerare i baksätet på hala och trafikerade landsvägar är dock den fyrhjulsdrivna, automatväxlade versionen mer din typ. Märk väl att 4Drive bara finns som ST med DSG, alltså som kombi med dubbelkopplingslåda. Den fyrhjulsdrivna bilen adderar vinterduglighet och framkomlighet, men bilen blir 150 kg tyngre och det finns inga businställningar som driftingläge till fyrhjulsdriften. Paketet påminner en hel del om Golf R Sportscombi (innan den ansiktslyftes nyligen och fick tio hästar till).

Prov: Seat Leon ST Cupra 300 – Familjecupen
Variabla ventiltider och både direkt samt indirekt insprutning ger ett brett varvtalsområde för maxvrid.

När vi väl är inne på koncernkonkurrenter kastar vi en blick på Skoda och deras tämligen prisvärda Octavia RS. Betydligt billigare (285.700 kronor), och dessutom rymligare, men den blir frånåkt så det bara stänker om det av en Leon Cupra. Seat är valet för dig som vill ha en riktig sleeper. 

Komforten är dessutom fantastisk med de standardmonterade ställbara dämparna. The Grand Tour-gubbarna (f.d. Top Gear) har alltså fel när de påstår att bilar som utvecklas på Nürburgring är värdelösa för att de är stötiga. Leon Cupra bevisar motsatsen eftersom den är bekvämast av alla konkurrenter i det sportiga kompaktsegmentet. Samtidigt som den är snabbast runt Ringen. Styrning och drivlina är inte lika hetsiga som i Focus RS eller Civic Type R. Seat Leon Cupra har istället ett lugn över sig. Den behöver inte hävda sig – den vet att den är snabbast.


TEKNISKA DATA: Seat Leon ST Cupra 300 

MOTOR: R4, turbo, bensin, 1.984 cm3, 300 hk vid 5.500–6.200 r/min, 380 Nm vid 1.800–5.500 r/min, 6-växlad dubbelkopplingslåda, fyrhjulsdrift.

KAROSS: L/b/h 4.548/1.816/1.431 mm. Axelavstånd 2.631 mm. Tjänstevikt 1.545 kg. Bagagevolym 587 liter.

PRESTANDA: 0–100 km/h 4,9 sek. Toppfart 250 km/h. Förbrukning 7,2 l/100 km. CO2 164 g/km.

PRIS: Från 338.400 kronor (april 2017)

SUMMERING

PLUS: Bekväm, praktisk och riktigt snabb. Dessutom 82 100 kronor billigare än en Golf R Sportscombi DSG. 

MINUS: Styrningen är inte lika finkänslig som i Focus RS och i Civic Type R.

Provkörningen kommer från auto motor & sport nr 6/2017.

Annons
Annons
Rulla till toppen