Så kan biluthyraren tvinga dig att betala för fejkskador

Brukar du hyra bil på utomlandssemestern? I så fall ska du vara väldigt noga när du lämnar tillbaka bilen. Det här ska du tänka på.
Annons

Så kan biluthyraren tvinga dig att betala för fejkskador
Se till att få kvitto på att bilen är skadefri när du lämnar tillbaka den. Bild: Bigstockphoto

Det är Motormännen som höjer ett varningens finger för utländska biluthyrare som i efterhand tar betalt för påstådda skador.

Till att börja med ska du alltid kontrollera bilens skick innan du kör iväg. Leta noga efter repor och bucklor på stötfångarna, lackskador och stenskott. Se till att få alla skador noterade på kontraktet. Nöj dig inte med muntliga besked. Fotografera gärna så du har bildbevis, då riskerar du inte att få betala för gamla skador.

När bilen lämnas tillbaka är det mycket viktigt att du får ett kvitto på att bilen var skadefri. Utan kvitto finns risk att uthyraren vill ha extra betalt i efterhand. Om uthyraren finns utomlands och du själv har lämnat landet är det nästa omöjligt att få rätt, och pengarna kan enkelt tas från ditt kontokort. 

Ett sätt att undgå problemet är ta en självriskeliminering. Men priset för denna brukar vara hög och kan i många fall kosta mer än vad en liten skada kan kosta. En del biluthyrare kräver att du tar självriskeliminering, men det är fel, den är ett frivilligt tillval. 

”Att köpa självriskeliminering bara för att slippa eventuella problem känns inte självklart. Då är det bättre att stå på sig och kräva kvitto där det tydligt framgår vem bilen har återlämnats till och att den är skadefri”, säger Motormännens expert på bilresor Karl von Schoultz till tidningen Motor.

Den försäkring som ingår i bilhyran täcker de flesta skador du vållar andra och sådana som du själv har vållat på hyrbilen. Men självrisken kan variera väldigt mycket. Tänk dock på att självrisken är ett tak – inte ett golv. Om självrisken är väldigt hög innebär det inte att du måste betala maxbeloppet för en liten skada.

Om du tycker att självrisken är för hög, ta en självriskeliminering.  

Om något händer eller om bilen börjar krångla på resan, se till att du har få ett telefonnummer dit du kan ringa. Gör inga reparationer utan att du har fått klartecken från hyrfirman. 

Annons
Annons
Rulla till toppen