Miljarderna regnar över Göteborg – ger 1.500 nya jobb

Idag onsdag är statsminister Stefan Löfven och Göteborgs kommunstyrelseordförande Ann-Sofie Hermansson på besök hos kinesiska biltillverkarens Geelys huvudkontor i Hangzhou. De ska ”smörja” de kinesiska...
Annons

Idag onsdag är statsminister Stefan Löfven och Göteborgs kommunstyrelseordförande Ann-Sofie Hermansson på besök hos kinesiska biltillverkarens Geelys huvudkontor i Hangzhou. De ska ”smörja” de kinesiska företagsledarna med rätt stöd för att säkra en mångmiljardinvestering i Göteborg.

Några exakta summor har inte meddelats officiellt men avsikten är att Geelys utvecklingsbolag Cevt (China Euro Vehicle Technology) på Lindholmen ska expandera i nya lokaler på Pumpgatan. Totalt handlar det om byggnader på cirka 80.000 kvadratmeter som ska rymma 3.500 personer – en utökning från dagens 2.000 utvecklare.

Om allt slår in kan de nya lokalerna skapa ett centrum för teknikutveckling som ger 1.500 nya jobb. I detta ”innovationscentrum” ska man arbeta med elektrifierade bilar och uppkopplade fordon.

Cevt har utvecklat den tekniska plattformen CMA, som bildar grund för Geelys modeller samt det nya varumärket Lynk & Co. CMA är också den bygglåda som Volvo Cars ska använda till sina 40-modeller, där XC40 är först ut och ska premiärvisas i höst.

Som vi meddelade igår ska Volvo Cars, Autoliv och Nvidia slå samman sina utvecklingsresurser för att skapa teknik för autonoma bilar. Geelys satsning i Göteborg ger ytterligare stöd till den kompetensutveckling och forskning som behövs för att ligga i framkant för att kunna bygga självkörande bilar.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen