Älgar och cyklister går bra – men inte en känguru

De säkerhetssystem som Volvo Cars utvecklat till 90- och 60-serierna använder radar och kameror för att identifiera trafikanter runt bilen. Bilar, lastbilar, cyklister, fotgängare och...
Annons

De säkerhetssystem som Volvo Cars utvecklat till 90- och 60-serierna använder radar och kameror för att identifiera trafikanter runt bilen. Bilar, lastbilar, cyklister, fotgängare och även större djur som älgar är sådant som kan aktivera autobromsen, ifall inte föraren uppmärksammar faran.

Men TV-bolaget ABC i Australien berättar att Volvo fått en ny utmaning för sina självkörande, autonoma bilar. Volvos IntelliSafe Auto Pilot klarar mycket, men en kängurus utseende och rörelsemönster visar sig vara mycket svårt att läsa av på rätt sätt.

Precis som med svenska älgar och rådjur är kängurudjur mest aktiva vid skymning och under natten. Att få en tidig varning vid dåliga siktförhållanden kan vara avgörande för att undvika en kollision. David Pickett är chefstekniker i Australien och säger till ABC att det är känguruns hoppande rörelsemönster som lurar radarns avståndsmätning:

”Vi har konstaterat att när en känguru är uppe i luften verkar den vara längre bort, medan när den landar så ser den ut att vara närmare,” berättar David Pickett.

När en känguru sitter ner och vilar på frambenen har den en profil, som dock ändras radikalt när djuret reser sig upp på bakbenen. Rörelsemönster och utseende förändras, vilket systemet har svårt att få ihop till ett objekt.

Volvos team har studerat kängurudjur i naturreservatet Tidbinbilla utanför Canberra i 18 månader. När de självkörande bilarna lanseras globalt är det viktigt att även så lokalt förekommande djur som kängurun går att identifiera. I länken nedan till ABC News finns en video som visar hur Volvos tekniker jobbar i Australien

 

Källa:

”Driverless cars: Kangaroos throwing off animal detection software”

 

Älgar och cyklister går bra – men inte en känguru
Redan idag kan Volvos IntelliSafe Auto Pilot klarar mycket, och till exempel identifiera stora djur som älgar. Men en känguru är knepigare.
Annons
Annons
Rulla till toppen