Skodas kända problem skulle kosta 12.000 att fixa – Erik löste det för 800 kronor

Skodas kända problem skulle kosta 12.000 att fixa – Erik löste det för 800 kronor
I korthet

• När LED-strålkastaren i Eriks Skoda Octavia gick sönder ville den auktoriserade verkstaden ha 12.000 kronor för att byta ut hela strålkastaren.

• Men efter en snabb sökning på nätet löste Erik problemet själv – för knappt 800 kronor.

Det är ingen hemlighet att biltillverkarna tjänar stora pengar på service och reparationer. Men det kan finnas pengar att spara på att ta hand om åtminstone en del av reparationerna själv – det fick auto motor & sport-läsaren Erik uppleva.

Han köpte en ny Skoda Octavia för fyra år sedan. Några månader efter att nybilsgarantin gått ut slocknade LED-varselljuset på höger sida och han åkte till Din Bil i Täby.

Inte tal om goodwill

"Jag fick förklarat för mig att det bara var att byta ut hela strålkastaren med diverse databoxar och styrmoduler, bara strålkastaren skulle kosta över 5.000 kronor. Förslaget från personalen där var att slå sönder den och ta det på försäkringen. Det gjorde jag inte...", säger han.

Hos Skoda i Täby hoppades han istället få någon form av goodwill, men även där blev diagnosen att hela strålkastaren måste bytas och att det skulle kosta 12.000 kronor med arbete, programmering och delar. Någon goodwill var det inte tal om.

Tog saken i egna händer

Men skam den som ger sig. Erik sökte själv fram information på ett brittiskt Skodaforum.

"Efter en stunds läsning förstod jag att jag inte var ensam med det här problemet. Det verkar vara så att ballasten för LED-lampan har en dum placering under strålkastaren och en undermålig packning, som kan leda till vatteninträngning. En användare hade löst det genom att helt enkelt beställa en ny på Ebay och byta den själv."

Han letade fram rätt komponent på nätet och betalade 780 kronor inklusuve frakt i rekommenderat brev. Han gick in via hjulhuset och bytte ut delen med hjälp av en T25- och en T20-skruvmejsel.

"Hade jag haft möjlighet att hissa upp bilen och på ett smidigt sätt ta av hjulet hade hela operationen gått på 20 minuter. Nu tog det en timme. Efter monteringen provstartade jag och lamporna funkade perfekt, med automatik, kurvljus och allt."

Svalt intresse på verkstaden

Intresset på Skoda i Täby var minst sagt svalt när Erik visade upp vad han gjort.

"Jag framhöll det orimliga i att jag som konsument skulle betala 12.000 kronor för att byta massa delar som inte behöver bytas när delen som felar kostar 800 kronor och tar 20 minuter att byta."

Han känner sig inte längre särskilt motiverad att serva eller reparera sin Skoda på en auktoriserad verkstad.

Så svarar Skoda

Generellt sett behöver bilägaren inte byta styrbox och hela strålkastaren för att ett LED-varselljus gått sönder, enligt Skodas svenska informationschef Erik Gustafsson.

"Att beställa reservdelar på Ebay är inget vi rekommenderar då det florerar mycket piratreservdelar som även för en fackman kan vara svåra att identifiera. Vad gäller framtida eventuella goodwill- och garantiåtgärder är det generella kravet att samtliga reparationer ska utföras på fackmannamässigt sätt", säger han.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag fixar hellre problemen själv än att lämna in bilen på verkstad.
468
63