STCC: Västkustloppet – en given sommarklassiker!

auto motor & sports testchef Mikael Johnsson besökte i vanlig ordning sommarracet i Falkenberg. Den här gången med två nykläckta racingentusiaster. Racet bjöd på många härliga knallskott.

auto motor & sports Mikael Johnsson på plats i favoritkurvan för att kolla racing i år igen.

Jag har inte på varit med sedan starten. Inte på långa vägar. Västkustloppet premiärkördes redan på 1950-talet och då faktiskt på en annan bana än idag. Men sedan en bit in på 80-talet har detta sommarrace i Falkenberg ofta varit en av höjdpunkterna sedan farsan tog en med för första gången. Då med monster i klassen Special Saloon som – om man inte gjort det tidigare under dagen – krävde att man stoppade fingrarna i öronen om de skulle sitta kvar. Mullrande Corvetter och ylande BMW M1:or. Sedan dess har det bjudits på många sköna fajter, till exempel mellan hemmasonen Per-Gunnar "Peggen" Andersson och rallystjärnan Stig Blomqvist. Peggen i den lilla ballerinan BMW M3 som var snabbare i alla svängar varvet runt, och så Stig i turbomatade Sierra RS500 Cosworth som var klart snabbare på rakan. De bytte plats i stort sett på varje varv!

I år följde mina bägge systersöner med och det var första gången de var på bilracing. Det lös ur ögonen på dem. Redan under dagens första tävling, V8 Thundercars, misslyckades två förare med att vid olika tillfällen häva sladden på sin jänkare och snurrade framför häpna och imponerande smågrabbar. Ylande däcktjut ackompanjerade plötsligt V8-tonerna, som i sig redan väckt pojkarnas intresse. Ett motorljud som i likhet med dagens övriga klasser inte krävde några hörselskydd ens på kompisens treåring – alltid någon fördel med 95-decibelgränsen av idag.

Därpå följde STCC-gänget som bjöd på tre fina race. Personligen är jag glad för ett reglemente där det i en Honda-bil sitter en Honda-motor i ett Honda-chassi och så vidare. På så vis är TCR-reglementet ett lyckokast. Men när svågern från maskindepån slänger en blick på STCC-bilarna som rullar ut en bit bort och frågar "Är det JTCC nu?", blir jag nästan förnärmad och STCC:s vägnar. Hm, är vi så vana vid stora bilar i Sverige att Golf-klassen är för liten/tam som kungaklass? Tja, säkert enligt vissa. SuperTouring-bilarna på 90-talet hade onekligen lite mer jäklar anamma över sig.

Det var mycket Volkswagen i topp vars förare vann var sitt race. Men Seats Robert Dahlgren samlade också mycket poäng och leder ännu mästerskapet. En hel del kubbningar syntes längre bak i fältet och som sagts bjöds det på bra kamp. Med trevliga knallskott vid växlingarna!

Se gärna racing på skärm – men upplev det live också då och då!

Det bjöds på många spännande incidenter.

John, 7 år och Carl, 4 år, tar sig en noggrann titt på hur en Audi RS3 LMS TCR ser ut. Cool!

Härligt folkvimmel mellan teamtälten.

Anrik tävling!

Reparation av en Golf. Åker man av får mekanikerna jobba mellan heaten.

"Pappa, de här däcken ser konstiga ut!" 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag var på plats och såg Västkustloppet!
11
29