Mercedes misstänks för avgasfusk med 1 miljon bilar

Efter en husrannsakan mot Daimler AG:s anläggning i Stuttgart som genomfördes 23 maj kommer nu uppgifter som visar att närmare en miljon bilar kan ha sålts med för höga utsläppsvärden.

Enligt den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung fann man vid razzian dokument som visar att så många som en miljon bilar från bland annat Mercedes har sålts i Europa och USA med felaktiga avgasvärden.

Bilarna ska ha sålts under åren 2008 till 2016 med motorer som har internbeteckningen OM642 och OM651, vilket betyder att det handlar om V6 och 4-cylindriga dieselmotorer. 

Tyska åklagaren undersöker nu om bilarna försetts med teknik för att dölja utsläppsvärden vid tester på samma sätt Volkswagen gjorde, vilket uppdagades 2015 och som brukar kallas "dieselgate".

En talesman från Daimler avböjer att kommentera den fortsatta utredningen, men understryker att tillverkaren samarbetar fullt ut med myndigheterna.

Enligt tidningen, pekar rapporten mot att de aktuella modellerna skulle kunna förbjudas i Europa om fusk kan bevisas. Något Daimlers talesman kommenterar som "spekulation" med tillägget att företaget inte ser någon fara för att bilarna skulle bli förbjudna.

Redan i mars öppnade tyska åklagare en förundersökning mot anställda hos Mercedes-Benz, Daimler AG efter misstankar mot anställda som uppgavs ha manipulerat bilar för att de ska klara myndigheternas krav för avgasutsläpp.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag tror att Mercedes har avgasfuskat.
250
70