Audi måste stoppa försäljningen av flera modeller

Tillfälligt säljstopp för bensinmodeller – ny teknik höjer förbrukningen i körcykeln.
Annons

Försäljningen av flera Audimodeller måste stoppas tillfälligt. Det handlar om A4 och A5 med bensinmotor, samt modellerna S4 och S5.

När det gäller Audi A4 och A5 med 2,0-liters TFSI-bensinmotor har Audi infört ett slags mildhybridsystem istället för en traditionell startmotor. Enligt Audi ska det sänka förbrukningen i verkligheten, men det höjer faktiskt förbrukningen i den europeiska NEDC-körcykeln med 0,2–0,3 l/100 km, skriver Motoring.

Det innebär att Audi fastnat i byråkratin och nu måste certifiera om modellerna. Mildhybridsystemet kommer inte till sin rätt i körcykeln utan bara ute på vägarna, hävdar Audi.

”Det är värre i labbet men bättre på vägen”, säger en talesperson på Audi till Motoring.

När det gäller S4 och S5 har Audi gjort en mjukvaruuppdatering till V6-motorn som ska ge en jämnare kraftfördelning över varvtalsregistret i lägena Auto och Comfort, samtidigt som motorn ska bli ”mer dynamisk” i Dynamic-läget. Det innebär att förbrukningen ökar en aning.

Det kan dröja upp till två månader innan försäljningen får komma igång igen. Eftersom tyska myndigheter inte har godkänt ändringarna ännu stoppas försäljningen i alla EU-länder.

Annons
Annons
Rulla till toppen