Designchefen om nya Volvo XC40: ”Vi hade två val”

En ny modell i ett nytt segment gav designteamet större frihet. "Våra kundundersökningar visade tydligt att vi behövde erbjuda fler färger och material än vi vanligtvis gör", säger Volvos nye designchef Robin Page.
Annons

Designchefen om nya Volvo XC40:
Volvo XC40 får snart premiär: Bildillustration Shulte

Nu drar det ihop sig till premiär för nya Volvo XC40 och eftersom modellen riktar sig till en delvis ny publik passar designteamet på förnya sig mer än de annars får göra. 

”Vi hade två alternativ, antingen spela det säkra och traditionella kortet, eller kasta regelboken och göra något nytt”, säger Volvos nya designchef, tidigare intriördesignchef, Robin Page.

Med ett större utbud av färgkombinationer och olika materialval ska XC40 ska bli den mest uttrycksfulla modellen i Volvos modellprogram.

På utsidan ger urvalet av möjliga färgkombinationer – från solida, monokromatiska färger till tvåfärgskombinationer – större möjligheter att sätta sin personliga prägel på bilen.

”Vi ville att XC40 skulle vara en helt ny, kreativ och unik modell i Volvos modellprogram. En bil som gör att ägaren kan visa sin personlighet även på garageuppfarten. XC40-förarna är intresserade av mode, design och populärkultur och lever ofta i stora, pulserande städer. De vill ha en bil som speglar deras personlighet”, säger Thomas Ingenlath, avgående designchef på Volvo Cars och blivande chef på Polestar.

På insidan ska färg- och materialalternativ förmedla både premiumkänsla och ungdomlighet. Exempel på de nya interiörfärgerna är den varma mattfärgen Lava Orange, klädseln Oxide Red. Dekorlister och material har bland annat inspiration från stadsarkitektur och kartografi. Naturliga, filtbaserade mattor, takhimlar och dörrinlägg ger bilen en modern känsla.

”Våra kundundersökningar visade tydligt att vi med XC40 och för det här segmentet behövde kunna erbjuda ännu fler färger och material än vi vanligtvis gör. Eftersom Volvo Cars aldrig tidigare har designat en bil som XC40 kunde vi börja med ett tomt blad och ge den energi och lekfullhet”, säger Robin Page, ny desginchef på Volvo Cars.

Enligt Ebba Maria Thunberg, chef för färg och material, är dekorlistnivå Momentum är mest modeinriktadem ed intensiva exteriörfärgkombinationer, medan nivåerna R-Design och Inscription ger en mer dynamisk premiumkänsla.

.

Annons
Annons
Rulla till toppen