Mercedes B-klass Electric Drive läggs ned i höst

Nu är det officiellt: Mercedes lägger tillverkningen av sin elbil B-klass Electric Drive. Årsmodell 2017 blir den sista när fabriken i Rastatt, Tyskland, byggs om...
Annons

Nu är det officiellt: Mercedes lägger tillverkningen av sin elbil B-klass Electric Drive. Årsmodell 2017 blir den sista när fabriken i Rastatt, Tyskland, byggs om 2018 inför nästa generation av kompaktmodeller. Hittills har Mercedes sålt 3.651 B-klass Electric, vilket var betydligt färre än man hoppats leverera.

Mercedes B-klass Electric Drive – eller B 250 e som den också kallas – var biltillverkarens första ”riktiga elbil”. Mercedes var på den tiden delägare i Tesla Motors och det mesta av tekniken hämtades från den amerikanska elbilstillverkaren.

När Mercedes B-klass Electric Drive ljudlöst rullade ut till bilhandlarna våren 2015 var den ett spännande utropstecken. Batteripaketet inkräktade inte på de fina utrymmena i B-klass, med nedfällt baksäte fanns det hela 1.456 liter av bagageutrymme – inte illa för en bil som bara är 436 centimeter lång.

Elmotorn i Mercedes B-klass Electric Drive gav 180 hk och 340 Nm, med en angiven räckvidd på 230 kilometer. Det var mer effekt och längre räckvidd än dåtidens BMW i3 och Volkswagen e-Golf kunde erbjuda. Accelerationen 0–100 km/h går på 7,9 sekunder och toppfarten begränsades till 160 km/h.

Allt sammantaget var Mercedes B-klass Electric Drive en konkurrenskraftig elbil, men det räckte inte. Utvecklingen har gått snabbt och idag framstår inte en uppgiven räckvidd på 23 mil som speciellt imponerande. Priset i Sverige för Mercedes B-klass Electric Drive har varit 390.900 kronor. Eftersom så få sålts har modellen potential att bli en framtida samlarbil.

Men Mercedes ger inte upp, givetvis. Målet är att man ska ha tio nya elbilar på marknaden till 2022, under varumärket ”Mercedes-EQ” (på liknande sätt som Mercedes-AMG). Det blir en massiv satsning på närmare 100 miljarder kronor där Mercedes investerar i utveckling, batteriteknik och produktion.

Mercedes prognos är att elbilarna kan stå för upp till en fjärdedel av företagets försäljning 2025. Först ut bland de nya EQ-modellerna blir förmodligen en suvmodell, 2019. 

Mercedes B-klass Electric Drive läggs ned i höst
På utsidan var det de blå detaljerna som avslöjade att detta var en eldriven B-klass.
Mercedes B-klass Electric Drive läggs ned i höst
Nästa elbil från Mercedes kommer sannolikt 2019, en suvmodell.
Annons
Annons
Rulla till toppen