Den raka sexans revansch – billigare och bättre

Den raka sexans revansch – billigare och bättre
Mercedes återinför sina raka sexor, eftersom de har många fördelar framför V6-motorer. Här 3,0 liters bensinsexan M256.

Den raka sexan har ett magiskt skimmer, hyllad för sin gångkultur och vackra motorsång. Men det handlar inte om magi, utan den raka sexan är en osedvanligt smart konstruktion som nu går en ny vår till mötes.

Framför allt är den raka sexan kostnadseffektiv, och det är mycket viktigt för bilindustrin. Att bilentusiasterna älskar den raka sexan är nog bra, men framför allt gäller det att hålla räknenissarna på gott humör.

Under hösten 2017 introducerar Mercedes S-klass med den nya motorfamiljen som bygger på moduler, antingen fyror på 2,0 liter eller sexor på 3,0. Mer om Mercedes nya motorer kan du läsa på den här länken. Först ut i den nya motorfamiljen var premiärmotorn OM654, den dieselfyra på 2,0 liter som debuterade i Mercedes E-klass under 2016.

Mercedes nya, raka bensinsexa med mildhybriddrift kommer sannolikt nu i höst och första modellen väntas bli Mercedes-AMG CLS 53 (ett nytt AMG-nummer). Toppeffekten i den raka turbosexan sägs vara 436 hk. Hybriddriften går på 48 volt, och det blir i så fall Mercedes första 48V-modell.

Principen med cylindrar på 0,5 liter – som även kan byggas som trepip med 1,5 liter – är en idé som BMW satt i produktion sedan några år tillbaka. BMW:s övergång till den nya motorfamiljen med trepip, fyror och raka sexor har skett successivt över modellprogrammet.

Eftersom motorvolymen fortfarande är 2,0 och 3,0 liter på fyror/sexor är det svårt att veta vad som är nytt och gammalt. Den gamla N55-sexan hade en volym på 2.979 cc, medan nya B58:an har en volym på 2.998 cc. Den trecylindriga B38 mäter 1.499 cc, fyrcylindriga B48 är på 1.998 cc (föregångaren hette N20, 1.997 cc). Alla tre motorerna har borrningen 82,0 millimeter och slaglängden 94,6 millimeter.    

För ett par år sedan kunde vi berätta att koncernkollegerna Jaguar och Land Rover ska bygga egna, sexcylindriga motorer och de blir raka – inte V6:or, alltså. Därmed blir "JLR" den tredje, större biltillverkaren som meddelat att man satsar på raka sexor. Sent under 2017 och i början av 2018 kan vi räkna med att se raka sexor igen hos Jaguar – vilket var ett tag sedan.

Skälen till den raka sexans revansch är flera, vilket vi återkommer till på nästa sida. Men låt oss börja i andra änden, alltså det största problemet med en rak, sexcylindrig motor. Samma "problem" som gjort att Volvo valt bort sexorna och istället kör genomgående med raka fyror, och snart även trecylindriga motor.

Största nackdelen med en rak, sexcylindrig motor är längden. Bara med största svårighet kan man få ner en rak sexa på tvären i ett motorrum, mellan framhjulen. Volvo lyckades med detta i sina "gamla" plattformar, men det krävdes en del kompromisser och förutsatte (nästan) att man valde en MacPherson-framvagn, som kräver förhållandevis lite utrymme.

Med fördel ställs istället raka sexor på längden och kraften går längs en rak linje genom transmission, kardanaxel och vinklas sedan ut i bakaxeln – precis som BMW alltid gjort. Motorns längd stjäl dock en del kupéutrymme och krockzonen fram blir knepigare att konstruera. Men för premiumtillverkarna som ställer raka sexan på längden finns då även möjligheten att använda en V12:a (som i nya BMW 7-serien), för den tar inte mycket mer plats än en sexa.

Även om Volvo valt bort sexorna kan vi utgå från att sexcylindriga motorer blir kvar länge. V8:an går sannolikt mot sitt slut bland personbilarna men det finns fortfarande en stor kundgrupp som föredrar sexorna framför fyrorna – och är villiga att betala för den lyxen.

Den svängning som vi alltså nu ser är att V6:ornas dominans minskar och det kommer allt fler raka sexor. BMW kan hävda att "de alltid haft rätt", eftersom de aldrig övergav den raka sexan. Något förenklat kan vi säga att det finns fyra orsaker till att den raka sexan kommer tillbaka på bred front och det utvecklar vi på nästa sida.

Artikeln fortsätter, klicka på sidorna nedan

 

Volvo är en av få biltillverkare som faktiskt fått in en rak sexa på tvären, mellan hjulhusen. Men som vi ser på T6-motorn är det extremt tajt, allting är packat hårt för att minska motorns längd. Klicka på nästa sida för att läsa mer mer om den raka sexan.