Mercedes siktar direkt på Volkswagens elbil

Än så länge har Mercedes bara visat upp en medlem i den nya EQ-familjen – en suv i samma storleksklass som Mercedes GLC. Men snart...
Annons

Än så länge har Mercedes bara visat upp en medlem i den nya EQ-familjen – en suv i samma storleksklass som Mercedes GLC. Men snart kommer fler modeller.

EQ är namnet på Mercedes särskilda elbilsmodeller som utvecklats för eldrift redan från början. På så sätt skiljer de sig till exempel från snart nedlagda Mercedes B-klass Electric Drive (eller B 250 e, som den döptes om till), som också fanns med förbränningsmotor. EQ-modellerna får dessutom ett annorlunda designspråk än resten av modellprogrammet.

I flera månader har det kommit uppgifter om att Mercedes planerar en mer ”kompakt” EQ-modell, och nu bekräftar Mercedes att den dyker upp i samband med bilsalongen i Frankfurt som öppnar i september. Förmodligen blir modellen ungefär lika stor som Volkswagen Golf.

Mercedes siktar direkt på Volkswagens elbil
Mercedes EQ C (på bilden) får snart sällskap av en ny modell i EQ-familjen, som bara kommer bestå av nyutvecklade elbilar. Den nya kompaktmodellen blir ungefär lika stor som en Volkswagen Golf.

Mercedes EQ A, som den nya modellen kan döpas till, blir en mycket mer överkomlig elbil än den större suven Mercedes EQ C. Prislappen förväntas hamna på omkring 360.000 kronor och den nya kompaktmodellen blir därför Mercedes mest överkomliga elbil med potential att locka många köpare.

Volkswagen har sagt att nya elbilen ID ska kosta ”som en välutrustad Golf”. De svenska priserna för Tesla Model 3 är inte officiella, men det är ingen hemlighet att Mercedes vill utmana Elon Musk.

För att hålla priset nere blir modellen ”bara” framhjulsdriven i standardutförande med en elmotor på framaxeln, till skillnad från Mercedes EQ C som har fler elmotorer och fyrhjulsdrift.

Mercedes EQ A blir en direkt konkurrent till Volkswagen ID, men Mercedes EQ A delar en detalj med Volkswagens elbil som inte bådar gott: datumet för försäljningsstarten. Det dröjer till 2019 eller 2020 innan de båda modellerna börjar säljas.

Det finns inga officiella uppgifter om teknik eller räckvidd för Mercedes EQ A, men med utvecklingstakten i elbilsbranschen kan vi förvänta oss mycket längre räckvidd än i B-klass Electric Drive. Tekniken under skalet baseras på Daimlerkoncernens MEA-plattform – Modular Electric Architecture.

Läs också: Mercedes B-klass Electric Drive – elbilen läggs ned i höst

Mercedes siktar direkt på Volkswagens elbil
Kompaktbilen EQ A baseras på samma plattform som den större suven EQ C, men med framhjulsdrift som standard för att pressa ned prislappen.

Trots att Mercedes satsat miljardbelopp på utvecklingen av förbränningsmotorer, och framför allt dieselmotorer, de senaste åren är nya elbilar högt prioriterade i koncernen. Tidigare fanns ett mål om att lansera tio nya elbilar före 2025, men Mercedes kände pressen från konkurrenterna och snabbade på elbilsmålet tre år. Nu är det tio nya elbilar före 2022 som gäller.

Mercedes EQ A blir en av dessa tio nya elbilar och en del av en investering på hela 90 miljarder kronor. Att ställa om en så stor koncern till eldrift är ingen lätt uppgift men enligt en rapport från finansbolaget UBS är Mercedes en av de koncerner som ändå kommer få lättast att ställa om till eldrift.

”Vi satte ett mål för fem år sedan där vi ska bli världens största premiumbilstillverkare 2020. Men vi ser redan nu ut att vara riktigt nära. Nu sätter vi ett nytt mål att bli nummer ett på elbilar i premiumsegmentet också – senast 2025″, sa koncernchefen Dieter Zetsche i en intervju med Bloomberg i oktober 2016.

Förutom nya EQ A bjuder Mercedes på nya superbilen Mercedes-AMG Project One, ett nytt elbilskoncept från Smart och konceptbilen GLC F-Cell EQ Power, som är en bränslecellsbil med hybridteknik.

Mercedes siktar direkt på Volkswagens elbil
Mercedeschefen Dieter Zetsche gör enorma investeringar för att satsa på elbilar, men trots det dröjer modellerna ytterligare några år.
Mercedes siktar direkt på Volkswagens elbil
Mercedes B-klass finns med eldrift men den modellen läggs nu ned. Istället kommer en helt nyutvecklad ”kompaktbil” med eldrift. Mercedes B-klass Electric Drive utvecklades tillsammans med Tesla, men det samarbetet är skrotat och nu utvecklar Mercedes elbilar på egen hand – men förstås med hjälp av underleverantörer.
Mercedes siktar direkt på Volkswagens elbil
Förutom den kompakta elbilen ska Mercedes bland annat visa upp en superbil med hybridteknik på Frankfurtsalongen.
Annons
Annons
Rulla till toppen