Volkswagen Tiguan R får låna Audis turbofemma – lyssna på motorsången

Volkswagen Tiguan R får låna Audis turbofemma – lyssna på motorsången
Med sin höga tyngdpunkt kränger VW Tiguan R tungt över ytterhjulen. Men det går undan och låter härligt.

Femcylindriga motorer kan vi aldrig få nog av och nu ser det ut som att Volkswagen och Audi samarbetar kring ett nytt projekt. Får vi tro ryktena som bland annat våra brittiska kollegor på Autocar berättat om är det är Volkswagen Tiguan R – som får "låna" Audis härliga turbofemma på 2,5 liter.

I spionfilmen nedan känner man igen det typiska motorljudet och kvicka växlingarna i den sjustegade DSG-lådan som vi hittar i Audi RS 3 Sportback och Audi TT RS. I dessa modeller ger turbofemman – i den uppgraderade versionen som kom förra året – 400 hk och 480 Nm. Förra året firade för övrigt Audis femcylindriga motor 40-årsjubileum.

För den interna konkurrensens skull gissar vi att Volkswagen Tiguan R inte får 400 hk. Sannolikt skruvas den officiella toppeffekten ned till en nivå som inte upplevs allt för "farlig" för till exempel VW Golf R.

Nya generationen Tiguan har lanserats ganska nyligen så en premiärvisning i Frankfurt är nog inte sannolikt, däremot kan det vara dags nästa år på Genèvesalongen med produktionsstart till sommaren/hösten.

Förutom en sportig VW Tiguan R kan vi också förvänta oss en laddhybrid, Tiguan GTE. Tekniken används redan hos Golf och Passat, försäljningsmässigt vore det gynnsamt om laddhybriden även finns med som valmöjlighet till populära Tiguan.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Varje dag tackar jag högre makter för femcylindriga motorer – bästa som finns!
138
55