Bashastigheten kan sänkas: ”Hastighet dödar”

Snart kan den svenska bashastigheten på 50 km/h i tätorter vara borta. Myndigheten Trafikanalys ska utreda om hastigheten i tätorterna kan sänkas, och förslaget ska...
Annons

Snart kan den svenska bashastigheten på 50 km/h i tätorter vara borta. Myndigheten Trafikanalys ska utreda om hastigheten i tätorterna kan sänkas, och förslaget ska vara klart i oktober.

Men redan nu, innan förslaget ens är presenterat, har flera kommuner satt igång med att sänka hastigheten.

”Vi tar bort 50 som bashastighet och går ner till 40, så 40 och 30 blir de hastigheter vi har i innerstaden”, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholm, till Sveriges Radio.

Enligt honom kan det ta ”ett par år” att skylta om hela Stockholm.

I år fyller den så kallade Nollvisionen 20 år, och enligt infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) behövs en ”ordentlig nystart” för att den ska kunna uppfyllas.

”Jag tycker det är viktigt att vi inser att hastighet dödar. Därför ger vi nu också ett uppdrag att se till att utreda förutsättningarna för sänkt bashastighet i Sverige”, säger han till SR.

Det här förslaget kom upp redan för ett år sedan, men då påpekade föreningen NTF att hela trafikmiljön måste förändras. Det räcker inte bara att skylta om, tyckte NTF:s generalsekreterare Marie Nordén.

Annons
Annons
Rulla till toppen