Försäljningen av begagnade dieselbilar ökar trots dieselbilsdebatt

Debatten om ett dieselbilsförbud har splittrat svenskarna i valet av ny bil. Intressant nog slår försäljningen av begagnade dieselbilar rekord.

Försäljningen av begagnade dieselbilar ökade med 4,5 procent under andra kvartalet 2017. Det kan ställas mot den Sifo-undersökning från KVD som visar att 22 procent av svenskarna inte kommer att välja en dieselbil nästa gång de köper bil. 37 procent svarar att drivmedelsfrågan inte påverkat alls och 34 procent svarar att de kommer att ha dieselförbudsdebatten i beaktande nästa gång de ska köpa bil.

"Dieselmotorn har flera fördelar, exempelvis är den bränslesnål och har ett högt andrahandsvärde, vilket gör att den är favoriten hos många bilköpare. Vi ser för närvarande inga tendenser på ett svalare intresse för dieselbilar", säger Jonas Björkman, VD på Bilpriser.

I Europa vill ett flertal länder införa ett förbud mot dieselbilar. I Paris, Madrid och Aten är det redan beslutat om ett förbud från 2025. I Sverige undersöker regeringen införandet av miljözoner.

Undersökningen visar att 43 procent ställer sig positiva till miljözoner i Sverige.

"Det är intressant att så många svenska vill införa miljözoner. Om ett förbud införs kommer det framförallt att drabba Norra Sverige, där 7 av 10 bilar som säljs har dieselmotor", säger Jonas Björkman.

Undersökningen visar att 25 procent av de boende i de tre storstadsregionerna kan tänka sig att välja bort dieselbil, mot 21 procent bland de tillfrågade i övriga landet. 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag tycker införandet av miljözoner i Sverige skulle vara bra.
29
101