Dödsolycka = dråp och ger livstids fängelse

Bilförare som är rattonyktra, kör aggressivt eller fumlar med mobiltelefonen kan få livstids fängelse som straff – om det leder till en dödsolycka. Det nya...
Annons

Bilförare som är rattonyktra, kör aggressivt eller fumlar med mobiltelefonen kan få livstids fängelse som straff – om det leder till en dödsolycka. Det nya lagförslaget presenterades i söndags av den brittiska regeringen.

Storbritannien har redan hårda lagar mot de som visar stor försumlighet eller nonchalans i trafiken. Bilförare som orsakar en dödsolycka kan idag få upp till 14 års fängelse. Men går det nya lagförslaget genom kan det istället bli livstids fängelse för de värsta förbrytarna i trafiken.

Förra året dömdes nästan 200 bilförare i Storbritannien för att ha kört vårdslöst eller aggressivt och varit vållande till en dödsolycka. Under 2016 dog 1.792 personer på de brittiska vägarna och det är en ökning med fyra procent jämfört med fjolåret.

Den nya lagen skulle kunna utsträckas till att även omfatta cyklister, en trafikgrupp som växer och där det tyvärr sker allt fler allvarliga olyckor.

Flera intresseorganisationer i Storbritannien uttryckte under söndagen sitt gillande till lagförslaget. De undersökningar man själva gjort i ämnet visar ett brett stöd hos allmänheten att skärpa straffen för de bilister som orsakar dödsolyckor och likställa det med dråp.

I Sverige kan den som orsakar en dödsolycka dömas för grovt vållande till annans död, vilket brukar ge ett eller ett par års fängelse. I augusti blev en 58-årig, narkotikapåverkad man dömd till fem års fängelse efter en bilolycka där två personer omkom. Han dömdes också för 14 fall av olovlig körning, fyra fall av rattfylleri och nio fall av narkotikainnehav.

Vad säger ni läsare – borde svenska bilförare som orsakar en dödsolycka också få livstids fängelse (24 år)? Eller ska en dödsolycka likställas med dråp och ge sex–tio års fängelse? Rösta med gasa/bromsa nedan.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen