VW:s elbil för Pikes Peak – blir det nytt rekord?

Under några timmar var det bara ett rykte, men nu har Volkswagen gått ut officiellt och berättat vad det handlar om: de ska tävla i...
Annons

Under några timmar var det bara ett rykte, men nu har Volkswagen gått ut officiellt och berättat vad det handlar om: de ska tävla i backtävlingen Pikes Peak nästa år. Och inte nog med det, VW ska göra det med en elbil!

Målet är att sätta ett nytt rekord för elbilar uppför Pikes Peak. Rhys Millen totalvann uppför Pikes Peak 2015 med sin elektriska eO PP03. Året därpå kom Rhys Millen tvåa men satte då rekordtiden för elbilar med 8:57,118. Racebilen eO PP03 hade då sju elmotorer och 1.190 kW (1.618 hk) samt inte mindre än 2.520 Nm. Med batteripaket på 50 kWh vägde bilen in på 1.200 kilo. Hur det gick till kan ni se i videon nedan.

Ska Volkswagen ha en chans att sätta nytt elbilsrekord behövs det alltså mer effekt, helst också lägre vikt. Samt väldigt bra aerodynamik för att ge hjulen rätt grepp i alla de 157 kurvorna uppför Pikes Peak.

Om Volkswagens nya racebil även är tillräckligt snabb för att klå Sebastien Loebs rekordtid från 2013 återstår att se. Då körde Loeb med Peugeot 208 T16 Pikes Peak på endast åtta minuter och 13,878 sekunder.

Sedan 2013 har inget fabriksteam satsat fullt ut för att sätta ett nytt rekord uppför Pikes Peak. Volkswagens satsning kommer säkert att kosta ett antal miljoner, men i motorsportsammanhang är det småpengar och passar perfekt för den elektriska image som VW vill bygga upp. Senast Volkswagen tävlade uppför Pikes Peak var 1987, då använde man en Golf med dubbla motorer.

Att använda en elbil uppför Pikes Peak är inte så dumt då den drivkällan inte alls påverkas av höjdskillnaden. För förbränningsmotorer försvinner mycket kraft uppför det 4.302 meter höga berget då syremängden i luften sjunker. Stigningen över tävlingssträckan är strax över 1.400 meter. Mycket vridmoment är också idealiskt för att accelerera ut ur alla tajta hårnålskurvor.

Från och med 2012 är hela sträckan uppför Pikes Peak asfalterad, och de senaste årens tider är alltså mera rättvisa att jämföra. Tävlingen uppför Pikes Peak har körts sedan 1916.

 

VW:s elbil för Pikes Peak – blir det nytt rekord?
Det behövs mycket nedåttryck för att ge bra grepp, speciellt med de höga effektsiffror som det handlar om här. Frontvingen är rejält tilltagen.
VW:s elbil för Pikes Peak – blir det nytt rekord?
Rhys Millen kom tvåa totalt 2016 men satte då rekordtiden för elbilar med 8:57,118. Racebilen eO PP03 har sju elmotorer och 1.190 kW (1.618 hk) samt inte mindre än 2.520 Nm. Med batteripaket på 50 kWh vägde bilen in på 1.200 kilo.
Annons
Annons
Rulla till toppen