Efter fusket: Tvingas stoppa produktionen

Japansk kvalitet?
Annons

Att stänga ned produktionen helt i två veckor är en mardröm för vilket företag som helst. Men det är precis vad Nissan måste göra med biltillverkningen i Japan, skriver Automotive News.

Alla sex fabriker i landet ska stängas ned tillfälligt. Fabrikerna bygger drygt 1.000 bilar om dagen för den japanska marknaden.

Anledningen är kvalitetsskandalen som avslöjats hos Nissan den senaste tiden. Kvalitetskontroller har skötts av personal som inte var behöriga att göra det. Det var först japanska myndigheter som avslöjade fusket, och Nissan försökte lösa problemen, men vid en granskning visade det sig att Nissan fortfarande inte kommit till rätta med problemen.

Enligt nya uppgifter från japanska public service-bolaget NHK ska Nissan har fuskat med inspektionsrutinerna i åtminstone 20 år. Nissan ska nu inspektera 34.000 bilar på nytt och 4.000 bilar som redan levererats till kunder kan återkallas. Dessutom ska 1,2 miljoner bilar som sålts i Japan sedan januari 2014 återkallas.

”Våra nödåtgärder var inte tillräckliga. Vi kunde inte bryta våra dåliga vanor”, sa Nissanchefen Hiroto Saikawa vid en presskonferens.

Bilar som exporteras från Japan påverkas inte. Fuskkontrollerna har bara gjorts för bilar som säljs i Japan.

Annons
Annons
Rulla till toppen