Soltak spricker – och ingen vet riktigt varför

Antalet anmälningar mångdubblade de senaste åren.
Annons

Soltak i glas ”exploderar” i massor av nya bilmodeller – och chockar bilägare och förbryllar experter.

Problemet verkar vara ”globalt” och drabbar massor av olika bilmodeller runt om i världen. Sedan 1995 har amerikanska trafikverket NHTSA fått in 859 klagomål. Men 71 procent av klagomålen är från 2011 och senare. Dessutom tycks det finnas ett enormt mörkertal.

NHTSA har fått in 43 rapporter gällande Kia Sorento. Kia medger själva att det är nästan fyra gånger så många: de har 156 fall i sina egna böcker, skriver Consumer Reports.

Samma gäller Kia Optima. NTHSA har fått in 25 fall, Kia själva har 173 rapporter.

Transport Canada skriver att antalet klagomål om exploderande soltak gått från i princip noll (2007) till ”över 110” under 2016. Flera årsmodeller av Kia Sorento har återkallats för kontroll. Audi och Hyundai har också gjort frivilliga återkallelser.

Då återstår frågan: Varför?

En teori är fel vid tillverkningen. Det kan finnas ämnen i glaset – som härdats för styrka – som exploderar i stället för spricker när glaset utsätts för höga spänningar, speciellt i stark värme.

Andra säger att det räcker med ett litet ”stenskott” som gör glastaket känsligare. Värmechocker och spänningar när bilen körs över gupp kan göra att soltaket veknar, och splittras.

Men den vanligaste – och kanske troligaste – förklaringen till varför det händer, och varför incidenterna blir allt fler har att göra med moderna bilars formgivning. Soltaken har blivit större och mer geometriskt komplexa.

”Ett problem med moderna bilars former är att även soltaken böjs för att passa in i formerna. Det gör dem mer känsliga för stötar och skador”, säger Rob Vandlas, utvecklingschef hos Guardian Glass till Consumer Reports.

Hur stort är problemet i Sverige? Vi har sökt representanter för den svenska glasbranschföreningen, och kan få anledning att återkomma.

Har du eller känner du till någon som drabbats? Använd kommentarsfunktionen.

Lista: Modellerna med flest klagomål (Kanada)

1. Hyundai Santa Fe, 37
2. Nissan Murano, 19
3. BMW 3-serie, 13
4. Kia Sorento, 10
5. Mazda 3, 9
6. Toyota RAV4, 9
7. Nissan Rogue, 9
8. Ford Focus, 8
9. Ford Edge, 6
10. Hyundai Elantra, 6

Lista: Modellerna med flest klagomål (USA)

1. Scion tC, 71
2. Hyundai Veloster, 54
3. Kia Sorento, 43
4. Nissan Murano, 28
5. Kia Optima, 25
6. Ford Explorer, 23
7. Honda Accord, 22
8. Cadillac SRX, 22
9. Nissan Maxima, 20
10. Hyundai Santa Fe, 20

Annons
Annons
Rulla till toppen