Euro NCAP: Fiat Punto får noll (!) stjärnor

Euro NCAP har som mål att inte bara testa de bilar som nyligen kom ut på marknaden, utan också hitta de som säkerhetsmässigt har passerat...
Annons

Euro NCAP har som mål att inte bara testa de bilar som nyligen kom ut på marknaden, utan också hitta de som säkerhetsmässigt har passerat sitt ”bäst-före-datum”. Vilket Fiat Panda gjort då den är första modellen som fått noll stjärnor i säkerhetsbetyg.

Uppdelat i de tre delmomenten fick Fiat Punto 51 procent krocksäkerhet för vuxna, 43 procent för barn och 52 procent för fotgängare. Det ska jämföras med till exempel VW Polo som i samma kategorier fått 96, 85 och 76 procent i delbetyg. Fiat Punto har inga säkerhetssystem som ger extrapoäng, som till exempel autobroms. I grundutförande har Punto heller inte sidokrockkuddar, och konsekvenserna av det ser vi i videon längre ned på sidan. Även skyddet mot pisksnärtskador är dåligt hos Punto.

I Sverige har inte Fiat Punto varit någon storsäljare och det finns inte många begagnade bilar ute till försäljning. Av senaste generationen Punto, som kom som årsmodell 2006, finns det knappt 1.800 bilar i Sverige. Punto har fått två ansiktslyft, ett 2010 och ett 2012.

Fiatförsäljningen i Sverige har varit begränsad och handlarna har fokuserat på de mest kända och populära modellerna. Senaste årsmodellen som såldes i Sverige av Punto var 2016. Men Fiat Punto säljs på alla de stora marknaderna i Europa som Tyskland, Storbritannien, Spanien och hemlandet Italien.

Även om Fiat Punto är den första modellen som fått noll stjärnor i betyg är Euro NCAP noga med att bilen inte ska stämplas som ”farlig”. Men det har hänt mycket sedan 2005, när den här generationen kom ut på marknaden. ”Fiat vet hur man konstruerar säkra bilar, så nu är det dags att gå tillbaka till ritborden,” som en av Euro NCAP:s talespersoner uttrycker det.

Fiat Punto är också ett exempel på hur säkerhetskraven höjts hos Euro NCAP. När Punto testades första gången på hösten 2005 blev betyget högsta möjliga, alltså fem stjärnor. På tolv år har det hänt mycket, säkerhetsmässigt. Från toppklass till magplask!

 

Annons
Annons
Rulla till toppen