Då är det farligt att lämna hunden i bilen

Att man inte får lämna sitt djur i bilen på sommaren vet de flesta. Men även på vintern är det förbjudet, enligt Jordbruksverkets regler.
Annons

Då är det farligt att lämna hunden i bilen
Generellt fryser små hundar mer än stora och korthåriga hundar fryser än långhåriga. Foto: Bigstock

Det är nog många som lämnar sina hundar en stund i bilen när de ska göra ett ärende. Att bilen snabbt kan bli en dödsfälla i solen har vi skrivit om flera gånger. Men även på vintern. Enligt bestämmelser från Jordbruksverket får hunden (eller katten, eller andra djur) inte lämnas utan tillsyn i fordonet om det är möjligt att temperaturen går över +25°C eller under -5°C.

”Det är många som inte vet om att man inte får lämna hunden i bilen om det är -5 grader eller +25 grader ute”, säger Caroline Andersson, veterinär vid Distriktsveterinärerna i Ånäset. 

Hundar kan få frysskador, främst på öron och svans som är mest utsatta. Om de blir nedkylda tappar de energi och börjar skaka. Senare får de stela muskler, lågt blodtryck och ansträngd andning. Blir djuret väldigt nedkylt kan de gå in i koma. Enligt Caroline Andersson, kan köldskador i värsta fall leda till döden hos en hund. 

Vad gör man om man ser ett djur i en kall bil får man krossa rutan eller kan man bli straffad?

Så här säger lagen:

I en akut situation har man rätt att i nöd (Brottsbalken 24:4§) slå sönder en bilruta, öppna dörren och få ut djuret så snabbt som möjligt.

Det bra att ringa polisen och säga att det finns ett djur som mår dåligt och fråga när polisen kan komma. 

Kan inte polis komma tillräckligt snabbt, rådfråga operatören på ledningscentralen vad som bör göras. 

Polisen föreslår att, om det är tidsmässigt möjligt, hitta ett vittne som kan intyga att djuret är i fara. Detta om bilägaren senare skulle anse att du handlat felaktigt.

Värt att tänka på är att inte använda en stor sten eller liknande, det är nämligen svårt att krossa en bilruta med ett ”trubbigt” föremål. Ju spetsigare föremål desto lättare. 

Tips

Om det finns tid kan du försöka kolla upp vem som äger bilen och därefter ta reda på telefonnumret till vederbörande.

Gör så här: Skicka registreringsnumret till nummer 72503. Du får ett svars-sms med information om aktuellt fordon.

Tjänsten är avgiftsbelagd och kostar 3 kronor per skickat sms (teleoperatörens avgifter tillkommer).

Telefonnumret till ägaren kan du sedan söka på hitta.se eller eniro.se.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen