Därför är det hårdare straff att råna någon på mobilen än bilen

Om det inte går att bevisa att gärningsmannen tänkt behålla bilen är det i lagens mening inget rån. Därmed kan straffet bli det halva jämfört med att ta en persons mobil under hot.
Annons

Därför är det hårdare straff att råna någon på mobilen än bilen
I lagens mening behöver inte detta vara ett rån. Vad tycker du?

Om någon tar en bil och använder den som flyktfordon räknas det inte som rån. Om det däremot handlar om ligor som tar bilar och skeppar dem utomlands för ekonomisk vinning, då räknas det som rån. 

”För att kunna döma för rån krävs ett så kallat tillägnelseuppsåt, det vill säga att det går att bevisa att gärningsmannen tagit bilen i syfte att behålla den”, säger Robert Näppi på Norrorts åklagarkammare till Mitti.

Det räknas alltså inte som rån även om bilägaren tvingas lämna ifrån sig sitt fordon under vapenhot, brottsrubriceringen kan istället bli om grovt olaga tvång eller grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel.

”Det är en juridisk spetsfundighet. Det är ett rånliknande tvång, och för brottsoffret är det lika allvarligt, säger Robert Näppi. 

Men för gärningsmannen är det stor skillnad. För grovt olaga tvång och grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel börjar straffskalan på fängelse i sex månader, till skillnad från rån där minimistraffet är fängelse i ett år.

Teoretiskt kan det alltså bli ett hårade straff om du rånar någon på en mobil istället för en bil. 

Annons
Annons
Rulla till toppen