VW:s lanserar lyxig elbil – ersätter Phaeton

Volkswagen lanserar den helt nya konceptbilen ID Vizzion på bilsalongen i Genève. Modellen är större än Arteon och blir en ny medlem i VW:s helelektriska modellfamilj.
Annons

Det nya helelektriska och självkörande konceptet VW ID Vizzion gör entré på bilsalongen i Genève.

På VW:s egna skisser kan vi se att det handlar om en fyrsitsig fyradörrars stor coupé som mäter 5,11 meter. Det placerar den ett steg över Arteon i storlek, den kan alltså närmast betraktas som en ersättare till lyxbilen Phaeton, om än lite sportigare och coupé-lik. En konkurrent till Mercedes S-klass och Audi A8.

VW:s lanserar lyxig elbil – ersätter Phaeton
Den digitala chauffören behöver naturligtvis varken ratt eller reglage.

ID Vizzion är ett exempel på Volkswagens nya elbilsplattform, den teknologiska ryggraden i Volkswagens kommande elbilsmodeller. Systemeffekten är på 302 hk (225 kW) och topphastigheten 180 km/h. Litiumjonbatterierna har en kapacitet på 111 kWh, vilket med bromsenergiåtervinningen ger en räckvidd på upp till 665 km. Motorstyrning gör att de två elmotorerna kan samarbeta och ge drivning på alla fyra hjulen.

Med ID Vizzion presenterar VW den ”digitala chauffören”, i kupén finns därför varken ratt eller reglage. Det finns en virtuell ”värd” ombord (som passagerarna kommunicerar med via röst- och geststyrning) som ser till att alla får sina individuella önskemål uppfyllda. 

Volkswagen ska lansera fler än 20 elbilsmodeller fram till 2025 och inleds 2020 då ID lanseras i kompaktklassen. Därefter följer den eldrivna suven Crozz, följd av familjebussen Buzz.

Annons
Annons
Rulla till toppen