Självkörande testprogram stoppas efter dödsolycka

Efter Uber-Volvons dödsolycka stoppas nu ytterligare tester av självkörande bilar på flera platser i USA.
Annons

Självkörande testprogram stoppas efter dödsolycka
Polisen i Arizona släppte en video som visar den tragiska olyckan. (Se länk nedan)

Som ett resultat av förra veckans tragiska olycka då en gående kvinna omkom när hon blev påkörd av en Uber-Volvo har Arizona stoppat Uber från ytterligare tester av självkörande bilar på statens vägar.

Enligt Bloomberg skriver Arizonas guvernör Doug Ducey i ett brev till Uber-chefen Dara Khosrowshahi att videon som visar olyckan var ”alarmerande”. Videon avslöjar bland annat att testbilen varken bromsar in eller gör en undanmanöver innan kollisionen.

Ducey slår fast att företaget som kör bilen är ansvarigt för dödsolyckan och att detta företaget även kan hållas straffrättsligt ansvarigt, precis som en privatperson.

En talesman för Aptiv, leverantör av Volvos radar och kamera, uppger att bilen inte hade Volvos standardmonterade förarassistanssystem inkopplat vid olyckan. 

”Vi vill inte att folk blir förvirrade eller tror att tekniken som vi levererar till Volvo fallerade, för så är inte fallet”, säger en talesman för Aptiv till Bloomberg.

Uber stoppade sina tester direkt efter olyckan den 18 mars, men nu kommer man alltså inte att kunna återuppta testerna i Arizona. Förutom i Arizona är testerna avbrutna även i San Francisco, Pittsburgh och Toronto.

Enligt Road and Track uppges även Toyota tillfälligt pausa testerna av sitt självkörande system på allmänna vägar i Michigan och Kalifornien. 

National Transportation Safety Board (NTSB) och National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) genomför just nu en genomgång av data från den Volvo XC90 som användes, samt filmerna från kraschen som som togs av de kameror som fanns monterade i bilen.

Uber har inte meddelat när testerna av självkörande bilar kommer att återupptas på allmänna vägar.

Annons
Annons
Rulla till toppen