Bilarna med bäst stöldskydd: Volvo och Porsche i topp

Det pratas mycket om vilka bilar som drabbas av inbrott och bildelsstölder, men vilka bilar är svårast att ta sig in i? Försäkringsbranschen testar för att se hur bra stöld- och inbrottsskydd de har.
Annons

Bilarna med bäst stöldskydd: Volvo och Porsche i topp
Hur inbrottssäker är din bil?
Cirka 250 bilmodeller säljs i Sverige och av dessa har 161 gått igenom försäkringsbranschens NVSA-kontroller. 
 
”21 procent av dem fått toppresultat medan ett antal andra inte alls klarar kraven”, säger Anders Edvardsson, ansvarig för NVSA-normen i Sverige.
 
NVSA (New Vehicle Security Assessment) är en brittisk norm som ställer upp krav på personbilars konstruktion och utrustning. I Sverige är det de svenska bilförsäkringsbolagen som står bakom NVSA-normen.
 
När en ny bilmodell kommer ut på marknaden, graderas den efter två kriterier: hur inbrottssäker den är respektive hur svår den är att stjäla. Klassificeringen görs i två steg. Först gör biltillverkaren en självdeklaration. Därefter en kontroll av försäkringsbranschen.
  
”Bland 2017 års modeller befäster Volvo tätpositionen tillsammans med Porsche. Audi och Lexus har däremot backat något, men har rakt igenom godkända bilar. Bakom toppskiktet ligger Volkswagen och Seat på ungefär samma nivå”, säger Anders Edvardsson.
 
”De som behöver förbättra sina modeller är till exempel Fiat, Dacia”.
 
Även de modeller som försäkringsbranschen inte får möjlighet att NVSA-testa får den lägsta graderingen.
 
”Det är mycket beklagligt att exempelvis BMW, Mercedes och Mazda väljer att inte rapportera sina fordon för klassificering”, säger Anders Edvardsson.
 
NVSA-klassificeringen gör att bilköpare kan bedöma hur säkra olika modeller är mot stöld och inbrott. 
Dessutom behövs klassificeringen för att sätta en rättvis premie på olika fordon. Den påverkar alltså konsumenternas försäkringskostnader. I förlängningen kan NVSA-normens krav också ge mer stöldsäkra bilar.
 
www.nvsa.se kan du söka på alla testade bilmodeller för att se hur modellen har presterat.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen