Unik service – racingtekniker flygs in från Tyskland

När det är dags för service av den enda svenskregistrerade Lexus LFA flyger två racingmekaniker från Toyota Motorsport till en Lexus-verkstad nära kunden. Servicen tar en hel dag för två personer.
Annons

Unik service – racingtekniker flygs in från Tyskland
Thomas Kuka och Udo Fassbender ansvarar för all service och underhåll av de cirka 40 LFA-bilar som finns i Europa.

Totalt har bara 500 exemplar av Lexus märkets mest exklusiva modell, LFA, tillverkats. När det är dags för service av LFA är det inte bara att köra in den till en valfri verkstad. Två dedicerade racingmekaniker från Toyota Motorsport i Köln flygs till en Lexus-verkstad nära kunden. Om ägarna inte föredrar att köra sina bilar till racingverkstaden själva, förstås.

Thomas Kuka och Udo Fassbender jobbar med rally- och racingbilar på Toyota Motorsport GmbH i Köln, men har även ansvar för all service och underhåll av de totalt cirka 40 LFA-bilar som finns i Europa. 

Nyligen kom Kuka och Fassbender till Stockholm för årsservicen av landets enda svenskregistrerade Lexus LFA. Med sig hade de sina specialverktyg och nödvändiga servicedelar. Det var en normal service, vilket innebär att byta alla vätskor, det vill säga motor- och växellådsoljorna samt bromsvätska, dels att kontrollera alla slitagedelar och att allt annat fungerar perfekt.

Servicen tar en hel arbetsdag för två personer. Det är i stort sett en vanlig Lexus-service, fast mer komplicerad på grund av bilens konstruktion.

Unik service – racingtekniker flygs in från Tyskland
Det finns bara en Lexus LFA i Sverige.

Något som tar särskilt mycket tid är att ta bort och sedan återmontera kolfiberpanelerna under bilen, sammanlagt rör det sig om två timmars arbete och ett 100-tal skruvar.

”Den svenska bilen är oerhört välhållen. Den ser nästan ny ut, trots att den är av 2012 års modell. Andra exemplar kan av ägare och klimat ha utsatts för en annan nivå av slitage. Speciellt de som har gått i länder med mer aggressiv miljö, till exempel ett saltmättat klimat”, säger Thomas Kuka.

Lexus LFA har en serviceintervall på 1.500 mil eller två år och det är kunden själv som väljer var servicen ska göras. Omkring hälften av de europeiska LFA-ägarna brukar själva köra till det europeiska LFA Center of Excellence vid Toyota Motorsport i Köln, framför allt från Tyskland och de omkringliggande länderna. Då får man även se tävlingscentret och träffa teknikerna.

Tekniska data Lexus LFA

Motor: V10
Cylindervolym: 4.805 cm2
Max vridmoment: 480 Nm vid 6.800 v/min
Max effekt: 560 hk vid 8.700 v/min
Toppfart: 325 km/tim
0-100 km/tim: 3,7 sek

Annons
Annons
Rulla till toppen