Volvo V60 hyllas av internationell press: ”Den kan utmana tyskarna”

Höga betyg från motorjournalister som älskar designen och komforten – men den är inte riktigt lika skarp att köra som vissa konkurrenter.
Annons

Volvo fortsätter rulla ut nya modeller med designspråket och tekniken som lanserades med nya XC90. Senast ut i raden är kompaktkombin V60, som många är nyfikna på. Den lockar med lagom mycket utrymme för de flesta och en lägre prislapp än V90.

Vi har precis provkört Volvo V60 i Barcelona och hela provkörningen kommer du snart kunna läsa i tidningen och här på sajten. Men i väntan på den är det intressant att se vad den internationella motorpressen tycker om nykomlingen.

Först ut var engelska motortidningar och -sajter. Ett exempel är Auto Express som ger Volvo V60 fyra av fem i provkörningsbetyg. De gillar utrymmena som är bättre än hos många konkurrenter, men kardantunneln tar mycket plats i baksätet så att sitta tre i bredd är inte så bekvämt.

Auto Express berömmer också inredningen (den beskrivs som ”skandinaviskt cool”) och tekniknivån (med digitala instrument, infotainmentsystem och körhjälpmedlen i Pilot Assist-systemet) men mycket av det är tillval – något som Volvo snappat upp från de tyska konkurrenterna, som ju inte alltid har så generös standardutrustning.

”Ett väldigt lockande paket”

Köregenskaperna beskrivs som trevliga men kanske inte fantastiska.

”Volvo hävdar att V60 är deras mest dynamiska bil hittills, men Volvos definition av dynamik är annorlunda än andras. Det här är inte en bil som du kommer kasta runt i kurvorna – den är kapabel, inte belönande. Men den är imponerande bekväm även med 19-tumshjulen på vår bil. Den är tystare än konkurrenterna också”, skriver Auto Express.

Slutbetyget blir riktigt bra trots att den sista körskärpan mot BMW 3-serie kanske saknas.

”Volvo bevisar återigen att de har vad som krävs för att utmana premiumrivalerna med ännu en superstilig och teknikspäckad modell. V60 går en mer avslappnad och förfinad väg än de tyska konkurrenterna. Den kanske inte matchar deras kvalitetskänsla, men V60 är trots det ett väldigt lockande paket som kan vara lättare att leva med till vardags”, avslutar Auto Express.

 

Volvo V60 hyllas av internationell press:

Ingen gör bättre inredningar i den här prisklassen

Ännu lite högre betyg blir det hos Autocar som slår till med 4,5 av 5 stjärnor i betyg. De skriver att det bara är Tesla som gör infotainmentsystem bättre än Volvo och att interiören får full pott.

”Vem gör bättre interiörer till den här prislappen? Ingen, tror jag”, skriver skribenten.

Sittpositionen är lite lägre än i V90, men i övrigt är Autocar inne på samma linje som Auto Express: V60 är en bil du kör avslappnat hellre än aktivt. Dieselmotorn D4 är lite grov i tonen och automatlådan lite småtrög. Men slutbetyget blir som sagt högt ändå.

”Stora Volvomodeller har blivit mer komfortabla samtidigt som de får bättre och bättre karosskontroll. Det här är den bästa inställningen hittills: bekväm och kontrollerad”, skriver tidningen.

Volvo V60 hyllas av internationell press:

Litet modellutbud

Berömmet fortsätter hos Carbuyer som gillar utrymmena, designen och säkerhetsnivån. Framför allt utrymmena är något många varit nyfikna på: V60 är betydligt mer överkomlig än V90 både som privatköp och för tjänstebilister, och om utrymmena räcker till och är större än i gamla V60 kan många tänka sig att ”downsiza”.

Nackdelarna blir även enligt Carbuyer att V60 inte är riktigt lika rolig att köra som vissa konkurrenter, och att utbudet av modeller och versioner är för litet nu vid lanseringen. Det finns bara dyra laddhybrider, till exempel.

”Den är inte lika rolig att köra som de bästa och den kan inte riktigt matcha deras inredningskvalitet, men alla som är på jakt efter en praktisk, säker och lite mer avslappnad kombi kommer verkligen uppskatta Volvon.”

Annons
Annons
Rulla till toppen