Moderaternas valkampanj – hotar med körförbud

När valkampanjerna nu går in i sin mest intensiva period är alla medel tillåtna. Moderaterna genomför exempelvis en kampanj där man "informerar" bilister att Socialdemokraterna kan ge bilen körförbud.
Annons

Moderaternas valkampanj – hotar med körförbud
Moderaternas kampanjlapp är utformad som en böteslapp. Bild: Moderaterna i Stockholms stad

I våras gav regeringen Sveriges kommuner klartecken att införa miljözoner som begränsar var bilar får köra, något som därmed är en mycket aktuell fråga för Sveriges bilägare.

I Stockholm genomför Moderaterna en kampanj där man informerar bilägare att Socialdemokraterna kan ge bilen körförbud. 

”Det var ett väldigt drastiskt beslut som kommer drabba bilägare hårt. Det skulle innebära körförbud på dieselbilar och S och MP överväger att införa det redan 2020″, säger Mattias Thorsson, kommunikationschef för Moderaterna i Stockholm till Expressen.

På lapparna, som utformats för att se ut som en parkeringsbot, står att ”Socialdemokraterna vill införa miljözoner 2020 som kan innebära körförbud för en halv miljon bilar i Stockholm”. En formulering som enligt Socialdemokraterna inte stämmer.

”Vi har varit tydliga, det kommer inte att bli några miljözoner från 2020 om vi får bestämma. Och även om de skulle införas skulle det handla om en begränsad yta, som dagens dubbdäcksförbud, och inget körförbud i hela Stockholm”, säger Martin Nilsson, valledare för Socialdemokraterna i Stockholmsregionen till Expressen.

Så här ser regeringens förslag på miljözoner ut 

Miljözon 1:
Kommuner kan redan idag besluta om miljözoner för vissa tunga fordon (lastbilar och bussar) och de finns idag i åtta kommuner. Fordon som uppfyller utsläppsklass Euro 5 och högre får köra i miljözonen till och med utgången av 2020. Därefter får bara fordon som uppfyller utsläppsklass Euro 6 köra i zonen.

Miljözon klass 2: Från den 1 januari 2020 tillåts bara bensin- och dieselbilar som klarar Euro 5-utsläppskraven eller bättre. Det gäller också för hybrid- och laddhybrider, gasbilar och etanolbilar. Från den 1 juli 2022 måste dieselbilarna klara Euro 6.

Miljözon klass 3: Här tillåts bara elbilar, bränslecellsbilar och fordonsgasbilar som klarar Euro 6-kraven. Laddhybrider tillåts alltså inte.

Annons
Annons
Rulla till toppen