Var fjärde nyregistrerad personbil är privatleasad

Privatleasingen i Sverige är rekordhög. I hushåll med ensamstående med barn under 18 år väljer 4 av 10 att privateasa bilen.
Annons

Var fjärde nyregistrerad personbil är privatleasad
Var fjärde bil är inte privatleasad, däremot var fjärde nyregistrerad personbil. Foto: Bigstock

Andelen privatleasade personbilar har ökat från 1 procent 2008 till nästan en fjärdedel av alla nyregistrerade personbilar 2017. Vid årsskiftet 2017/18 fanns drygt 110.000 privatleasade bilar vilket är ungefär tre procent av alla privatägda personbilar.

”Privatleasing möjliggör för en större kundgrupp att få tillgång till en ny bil”, säger Anette Myhr, Trafikanalys.

Högst andel leasing finns i hushåll med ensamstående med barn under 18 år, i den gruppen valde 4 av 10 att leasa. Även hushåll med sammanboende med barn under 25 år, har en hög leasingandel, 3 av 10. Köp är vanligast bland sammanboende utan barn, där väljer bara 16 procent att leasa bilen.

Privatleasing är vanligast i Västra Götalands och Stockholms län där 4,5 procent av personbilarna som ägs av privatpersoner är leasade. Mindre vanligt är det i Norrbottens och Jämtlands län där privatleasingen är mindre än 1 procent.

Kombinationen av tilltagande nyregistrering och oförändrad avregistrering innebär att Sveriges fordonsflotta växer. De fyra senaste åren har personbilsflottan vuxit med ungefär två procent per år, det kan jämföras med den historiska tillväxttakten från 1975 som varit ungefär en procent per år.

Annons
Annons
Rulla till toppen