Skoda ger inte upp gasbilarna – nu kommer uppdaterad modell

Kan kapa utsläppen ordentligt jämfört med bensin eller diesel.
Annons

Alla pratar om elbilar och hybrider – och det har fått till följd att biogasmodellerna hamnat lite i skymundan. Både Mercedes och Volvo har valt att lägga ned gasmodellerna och de modeller som fortfarande säljs står för en väldigt liten del av alla sålda bilar i Sverige.

Det är till ganska stor del oförtjänt. Så länge gasbilarna tankas med förnybar biogas kapas utsläppen enormt mycket jämfört med motsvarande bensin- eller dieselbil, och gasmodellerna kan passa bra för förare som inte vill eller har möjlighet att ladda en elbil eller laddhybrid.

Volkswagenkoncernen är en av få som fortfarande har kvar flera gasmodeller i programmet. Nu får Skoda Octavia G-Tec en uppdatering.

Skoda ger inte upp gasbilarna – nu kommer uppdaterad modell

Största nyheten inför modellår 2019 är att 1,5-litersmotorn får ett effekttillskott på 20 hästkrafter (numera 130). Bilen klarar nu Euro 6d Temp-utsläppsreglerna.

Bilen har tre gastankar på totalt 17,7 kilo och räckvidden blir som längst 48 mil på gasdrift, om bilen håller sig till den uppgivna förbrukningssiffran. En av gastankarna är placerad framför bakaxeln och tillverkas av stål. De två andra är placerade under bagageutrymmet och är tillverkade i kompositmaterial.

Det finns en bensintank som tar vid om gasen är slut, men den är bara på 11,8 liter så räckvidden på bensindrift blir inte lång.

Skoda Octavia G-Tec har automatlådan DSG och kombikaross som standard. I skrivande stund är det oklart om bilen kommer till Sverige och vad den i så fall ska kosta.

Skoda ger inte upp gasbilarna – nu kommer uppdaterad modell
Annons
Annons
Rulla till toppen