Klart: Mercedeschefen kliver ned – ersätts av svensken Ola Källenius

Mercedes har utsett koncernens första icke-tyska chef någonsin – och det blir svensken Ola Källenius, som gjort en kometkarriär inom Daimler.
Annons

På onsdag förmiddag kom beskedet att Dieter Zetsche ska sluta som koncernchef för Mercedesägaren Daimler AG, två år innan han egentligen skulle lämna posten.

Ersättaren blir svensken Ola Källenius, en 49-åring som gjort en snabb karriär inom Daimler och som senast kommer från rollen som utvecklingschef.

”Med Ola Källenius utser vi en erkänd, internationellt erfaren och framgångsrik Daimlerchef. Dieter Zetsche har spelat en nyckelroll för att skapa Daimler och säkrat en strategiskt enastående position inom framtidens mobilitet”, säger Manfred Bischoff, styrelseordförande i Daimler.

De stora biljättarna står under enorm press från många håll. Dels ökar trycket på att erbjuda smarta mobilitetstjänster, inte bara sälja bilar. Och dels måste biljättarna ställa om till eldrift för att inte riskera att missa elektrifieringståget. Det är en dyr och svår omställning för många.

”En riktigt nördig bilälskare”

”Det här är väldigt bra för Mercedes och branschen, att en riktigt nördig bilälskare får ett viktigt jobb som detta”, säger auto motor & sports chefredaktör Alrik Söderlind i en kommentar.

”Ola älskar bilar och motorsport och det betyder att Mercedes kommer fortsätta styras från det perspektivet – bilälskarperspektivet!”

Lång Mercedeskarriär

Ola Källenius kom till Daimler-Benz AG 1993 som en del av IMAP (International Management Associate Program). Han inledde sedan sin chefskarriär inom Mercedes genom att börja arbeta i USA-fabriken i Tuscaloosa, Alabama, 1995 när den byggdes upp.

Källenius jobbade med suvmodellerna i USA fram till år 2000 då han flyttades till Woking i England för att jobba med SLR McLaren projektet och blev 2004 chef för Mercedes-Benz High Performance Engines Ltd (tidigare Ilmor).

Den 1 april – inget skämt2010 blev Ola Källenius utsedd till ny chef för Mercedes-AMG GmbH i Affalterbach. Karriären fortsatte som försäljnings- och marknadschef 2014 och i slutet av 2016 tog han över uppdraget som utvecklingschef efter Thomas Weber.

Ola Källenius har alltså ”stått på tillväxt” i ganska många år och han har länge setts som en av några få ”kronprinsar” med möjlighet att ta över efter den mycket framgångsrike Dieter Zetsche. Sedan den 1 januari 2015 sitter Ola Källenius med i styrelsen för Daimler AG, där Dieter Zetsche senare tar över ordförandeskapet.

Annons
Annons
Rulla till toppen