Opel lägger ner Adam, Karl och Cascada nästa år

Storsäljare och fler suvmodeller är det som Opel ska fokusera på i framtiden. Kommande, nya modeller flyttas över på PSA-plattformar.
Annons

När GM ägde Opel gick verksamheten med förlust i 19 år. Men efter att PSA (Peugeot/Citroën) köpte Opel tog det bara elva månader för att få verksamheten på grön kvist igen.

PSA fortsätter nu att kapa kostnader genom att fokusera på storsäljare och de lönsamma suvmodellerna. Därför ska småbilarna Karl och Adam samt cabrioletmodellen Cascada läggas ner nästa år. Cascada har inte varit någon framgång och under årets första åtta månader har det bara sålts knappt 1.600 bilar i Europa.

Opel Adam tillverkas i Eisenach, Tyskland, och Opel Karl byggs i Sydkorea. Opel Cascada produceras i Gliwice, Polen. Där byggs även en USA-version, Buick Cascada.

Bland de viktiga lanseringarna som väntas inom de närmaste åren finns en ny generation Opel Corsa, en efterföljare till Opel Mokka X samt flera laddhybrider. I takt med att generationsbytena inträffar flyttas Opels modeller över till plattformar från PSA.

Opels första renodlade elbil (om vi undantar GM-varianten Ampera-e, som knappt såldes i Europa) blir en elektrisk variant av nästa generation Corsa. Elbilen väntas under 2020. Det ryktas även om en ny suvmodell som kan positioneras över Grandland X men den är inte officiellt bekräftad av Opel ännu.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen