Mercedes och Volkswagen säger ja till att uppdatera gamla dieslar – BMW vägrar

Den tyska regeringen vill att de inhemska biljättarna är med och betalar notan för att få ner landets utsläpp av kväveoxider.
Annons

I en överenskommelse med den tyska regeringen har Mercedes moderbolag Daimler och Volkswagen gått med på att bekosta uppdateringar av gamla dieselmotorer upp till 3.000 euro.

BMW säger att man inte kommer göra det, utan istället ge 3.000 euro i rabatt om en kund byter in sin gamla dieselbil och köper en nyare. Även Daimler och Volkswagen kommer erbjuda en sådan lösning.

Denna överenskommelse kommer till stånd efter att ytterligare två tyska storstäder, Köln och Bonn, kommer införa ett förbud mot äldre dieselbilar i syfte att få ner utsläppen.

Målet med överenskommelser som denna är att skapa incitament för tyska bilister att uppgradera sig till mer miljövänliga motoralternativ. Från tyskt regeringshåll ser man gärna att motorindustrin är med och delar på den notan som detta innebär. 

Kostnaden för detta väntas stanna på mellan 6,3 och 12,5 miljarder euro, beroende på vilka bilar som kommer omfattas och hur många bilister som gör uppdateringarna.

Annons
Annons
Rulla till toppen