Här är Mercedesmodellerna som ägarna älskar mest

Det allra bästa betyget en bil kan få är att ägarna faktiskt kan tänka sig att göra om köpet igen. Det innebär både att bilen...
Annons

Det allra bästa betyget en bil kan få är att ägarna faktiskt kan tänka sig att göra om köpet igen. Det innebär både att bilen levererar på toppnivå och att upplevelsen vid köp och service har varit riktigt bra.

I vår begagnatdatabas finns i nuläget över 49.000 svar där ägarna själva satt betyg på sina bilar. En av frågorna de ställs inför är ”skulle du göra om köpet idag med facit i hand?”.

Om vi tittar närmare på Mercedes modellserier visar det sig att de har ett extremt ojämnt resultat i den här grenen.

Sätt betyg på din egen bil här!

Här är Mercedesmodellerna som ägarna älskar mest

Den absoluta bottenmodellen är Mercedes GLA, den lilla crossoverversionen av A-klass. Ägarna har betalat ganska dyrt för sin ”minisuv” men den verkar inte leverera på Mercedesnivå, precis. Ägarna klagar på ganska många faktorer, bland annat hög ljudnivå och dålig totalekonomi. Det är också totalekonomin som fäller GLA helt i vår begagnatduell mot Volvo V40 Cross Country.

Ägarna gillar å andra sidan designen, men det väger inte upp det faktum att bara sju av tio GLA-ägare skulle göra om köpet. Det är ordentligt under snittsiffran på 89 procent. Det är också ett ordentligt hopp ned från de andra Mercedesmodellerna på listan.

Det går heller inte så bra för syskonmodellen A-klass, som GLA baseras på, roadstern SLK och sedanmodellen CLA. Gemensamt för både A-klass, CLA och GLA är att de är Mercedes ”instegsmodeller” med lite lägre nivå på bland annat kvalitetskänsla än i de dyrare modellerna.

Här är Mercedesmodellerna som ägarna älskar mest

Desto bättre går det för suv-modellen GLC. Den här modellen hyllas av ägarna – även om den kanske inte är så kul att köra har den låg ljudnivå, trevliga motorer, hyfsat låg förbrukning för sin klass, bra kvalitetskänsla och hög driftsäkerhet.

97,1 procent av GLC-ägarna skulle göra om sitt köp och det är en mycket bättre siffra än för konkurrenterna BMW X3, Audi Q5 och Volvo XC60. Framför allt XC60 halkar långt efter på grund av många mjukvarufel.

Även föregångaren GLK lyckas riktigt bra – här skulle 96 procent göra om köpet.

Ett tydligt exempel på att Mercedes gjorde helt rätt med att lansera coupésedanen CLS är att den kommer på en imponerande andraplats i listan. Hela 96,9 procent skulle göra om köpet. Även om modellen baseras på E-klass, som får ett något lägre betyg, visar det här att ägarna verkligen uppskattar CLS-modellens läckra designspråk och egna image.

Så många skulle göra om köpet

Bilmodell  Göra om köpet? 
Mercedes GLC   97% 
Mercedes CLS  97% 
Mercedes GLK  96% 
Mercedes B-klass  93% 
Mercedes C-klass 91%
Mercedes E-klass 91%
Mercedes CLA 89%
Mercedes A-klass 87%
Mercedes SLK 81%
Mercedes GLA 71%

Fotnot: Vi har tittat närmare på Mercedes modeller i begagnatdatabasen av modellår 2012–2018. Vi har räknat bort modellserier med färre än 25 svar. Totalt består undersökningen av 931 betyg.

Annons
Annons
Rulla till toppen