Tung smäll för Fiat Chrysler – döms till miljardböter

Dieselgate ger fortfarande ringar på vattnet. Nu är det Fiat Chrysler Automobiles (FCA) som döms till dryga böter. Enligt nyhetsbyrån Reuters ska företaget betala sammanlagt 700...
Annons

Dieselgate ger fortfarande ringar på vattnet. Nu är det Fiat Chrysler Automobiles (FCA) som döms till dryga böter. Enligt nyhetsbyrån Reuters ska företaget betala sammanlagt 700 miljoner dollar (6,2 miljarder kronor) till det amerikanska justitiedepartementet, enskilda amerikanska delstater och till privata bilägare.

FCA stämdes 2017 för att ha fuskat med utsläppstester av dieselmotorer på 104.000 bilar med motorn 3,0 Ecodiesel V6, som siffter i bland annat RAM 1500 och Jeep Grand Cherokee. De berörda bilarna såldes i USA mellan 2014 och 2016. FCA bedyrar sin oskuld och menar att de inte gjort något olagligt, eller medvetet installerat olaglig utrustning i bilarna.

Även ett tyskt företag som är underleverantör till FCA döms till att betala 30 miljoner dollar i skadestånd till amerikanska bilägare.

Bötesbeloppet på 6,2 miljarder är i dieselgate-mått mätt ganska litet. Bara i USA har Volkswagen tvingats betala motsvarade cirka 220 miljarder för sina utsläppsfusk.    

Annons
Annons
Rulla till toppen