Se upp Toyota – här kommer nya hybridsuven med boxermotor

Subaru utmanar med suv-modellen Forester i hybridutförande – med fyrhjulsdrift.
Annons

Toyota har länge haft suv-klassen i princip för sig själv när det gäller hybridbilar, tillsammans med koncernsyskonet Lexus. Hos nästan alla andra märken är det dieselmotor som gäller.

Nu kommer dock en konkurrent från Subaru som ska utmana Toyota RAV4 om köparna. Det är suven Subaru Forester som får hybridteknik.

Subaru Forester visades upp förra året och kommer nu till Europa. Nya generationen baseras på Subarus nya gemensamma plattform och får boxermotor och fyrhjulsdrift, precis som vi är vana vid från märket.

Nyheten här heter eBoxer och innebär att en tvåliters bensinmotor på 150 hästkrafter får hybridhjälp av en elmotor på 16 hästkrafter.

Det handlar inte om någon laddhybrid, och räckvidden på eldrift är verkligen inte mycket att skryta med jämfört med laddhybridbilar. Subaru Forester klarar ungefär 1,5 kilometer på eldrift innan bensinmotorn behövs. Men det borde ändå sänka förbrukningen vid stadskörning jämfört med en konventionell drivlina.

Subaru förklarar att hybridsystemet visserligen ökar vikten, men bara med 110 kilo jämfört med en vanlig bensin-Forester. Bilen får dra högst 1.800 kilo i hybridutförande.

Annons
Annons
Rulla till toppen