Volkswagenchef ber om ursäkt för ”nazistmisstag”

Kontroversiellt uttalande som för tankarna till Volkswagens historia.
Annons

Det blev inte helt rätt när Volkswagenchefen Herbert Diess skulle uttala sig i samband med koncernens presskonferens i förra veckan.

Volkswagen presenterade sitt ekonomiska resultat, och då sa Herbert Diess på tyska att ”EBIT macht frei”. EBIT är en ekonomisk term som står för ”earnings before interest and taxes”.

Uttalandet liknar ”arbeit macht frei”, en text som stod skriven vid portarna till flera koncentrationsläger och som användes av nazisterna.

Herbert Diess har bett om ursäkt för uttalandet och beskrivit det som ”ett olyckligt ordval”. Han ville spela an på friheten som ett bra ekonomiskt resultat för med sig.

”Jag vill utan förbehåll be om ursäkt”

”Det var aldrig min mening att det här uttalandet skulle placeras i fel kontext. Vid tidpunkten tänkte jag helt enkelt inte alls på den möjligheten. Om jag oavsiktligt har orsakat anstöt är jag extremt ledsen. Jag vill utan förbehåll be om ursäkt”, fortsätter Herbert Diess.

Han tar även upp Volkswagens historik där märket grundades 1937 som en del av Hitlers idé om att alla tyskar skulle kunna köpa sin första bil.

Volkswagenchef ber om ursäkt för
De som gick in genom grindarna till förintelselägret Auschwitz möttes av budskapet ”Arbeit macht frei”. Foto: De Agostini/Getty Images.
Annons
Annons
Rulla till toppen