Volvochefen öppnar för ny modell: ”Man ska aldrig säga aldrig”

Volvo har en lite brokig historia av småbilar. I många år undvek Volvo helt att bygga mindre bilmodeller eftersom det fanns en gammal sanning i...
Annons

Volvo har en lite brokig historia av småbilar. I många år undvek Volvo helt att bygga mindre bilmodeller eftersom det fanns en gammal sanning i bilvärlden om att ”det är omöjligt att ta bra betalt för en småbil”.

Men det saknades ändå inte försök: från Volvo 66 och 340 gick märket vidare till 440 och sedan S40, V40, C30 och V50. De senaste åren har även andra generationen V40 funnits i programmet, och med kompaktsuven XC40 verkar Volvo ha fått till en riktig hit.

Volvo har tidigare inte varit intresserade av att bygga någon modell som är mindre än dagens 40-serie, men nu verkar det ändå som att Volvochefen Håkan Samuelsson inte är helt omöjlig på den punkten.

”Man ska aldrig säga aldrig. Det finns en trend nu med att ’premium’ är mindre och mindre kopplat till storlek. Små bilar kan också vara premium. Bara för att du har en liten kostym behöver den inte vara i polyester. Så vi får se. Just nu är det inget planerat men det är en bra idé”, sa Håkan Samuelsson på ett bilevent som anordnades av Financial Times.

Om det tidigare var för dyrt för Volvo att utveckla en egen småbil är det lite andra förutsättningar nu. Dels ökar andelen som bor i storstäder, och där efterfrågas ofta småbilar, så kundunderlaget blir större. Dels finns den kompakta CMA-plattformen och kunskap inom Geelykoncernen.

Annons
Annons
Rulla till toppen