Bensinen behöver bli dubbelt så dyr – om Sverige ska nå klimatmålen

"Politikerna måste inse att de låtit sig vilseledas."
Annons

Om Sverige ska nå klimatmålen och sänka koldioxidutsläppen med 70 procent mellan 2010 och 2030 skulle bensinpriset behöva bli dubbelt så högt. Det skriver professorn Per Kågeson i en artikel på DN Debatt.

En annan metod är att sätta ett bindande tak för utsläppen som stegvis sänks till motsvarande 30 procent av 2010 års nivå, enligt honom.

Med dagens beslut kommer Sverige bara nå 30 procents minskning, enligt Per Kågeson, men han säger att Sverige också kan nå 45 procents minskning med ”hårda satsningar”.

70 procents minskning kommer inte nås

Det skulle i så fall innebära bland annat en realhöjning av bensin- och dieselskatten på två procent per år, hårdare beskattning av förmånsbilar och förmånsparkering, att ta bort eller göra om reseavdragen och att skärpa hastighetsövervakningen för att få fler bilister att hålla farten för att sänka utsläppen.

”Politikerna måste inse att de låtit sig vilseledas. Beslutet att minska utsläppen av koldioxid från transportsektorn (exklusive flyg) med 70 procent mellan 2010 och 2030 bygger på bristfälliga underlag. Införda och beslutade styrmedel kommer bara att nå 30 procent”, skriver Per Kågeson.

Han tillägger att fenomen som e-handel och bilpooler inte kommer ha någon större effekt på bilåkandet före 2030.

Annons
Annons
Rulla till toppen