Ny metod: Så ska AdBlue-fuskande lastbilar avslöjas

Transportstyrelsen vill införa en ny typ av utsläppsmätningar vid vägkanten för att komma till rätta med AdBlue-fuskande lastbilar, uppger Sveriges Radio. Mindre nogräknade lastbilschaufförer och...
Annons

Transportstyrelsen vill införa en ny typ av utsläppsmätningar vid vägkanten för att komma till rätta med AdBlue-fuskande lastbilar, uppger Sveriges Radio.

Mindre nogräknade lastbilschaufförer och åkerier kan spara stora pengar genom att utrusta sina lastbilar med en elektronisk box, så kallad ”AdBlue-dödare”. Boxen lurar lastbilens elektroniksystem att tro att avgasreningen fungerar som den ska, när den i själva verket stängt av AdBlue-förbrukingen och därmed satt hela det kväveoxid-renande systemet ur funktion.

Boxen kostar några tusenlappar att installera men sparas snabbt in då kostnaden för AdBlue-vätska uppgår till omkring fem procent av den totala bränslekostnaden.

”Dels är det ett bedrägeri som kan ge konkurrensfördelar för de som fuskar. Dels är det ett luftkvalitetsproblem. Utsläppen av kväveoxider blir väldigt höga jämfört med en lastbil som fungerar som den ska. Om omfattningen är stor kan det helt klart vara ett hälsoproblem”, säger Lars Rapp, utredare på Transportstyrelsen, till Ekot.

Fusket med de elektroniska boxarna är mycket svårt att upptäcka. Boxen som installeras genererar inga felkoder och lastbilen går att besiktiga som vanligt då det i dag inte mäts några utsläpp av kväveoxider. Om bilprovningen kommer igång med mätningar framöver går det dessutom enkelt att koppla ur boxen och temporärt återaktivera AdBlue-systemet så att det fungerar som vanligt igen. 

Nu vill Transportstyrelsen ta till en ny metod för att se om det går att komma åt fuskarna. Med så kallade vägkantsmätningar kan utsläppen av kväveoxider mätas direkt vid vägkanten när lastbilen passerar förbi. Mätvärdena jämförs sedan med register över vad lastbilen lagligen får släppa ut. Är skillnaden i utsläpp för stora stoppas lastbilen och undersöks för att se om det rör sig om ett olagligt fusk eller om det är något annat tekniskt fel som är orsaken.

För att metoden ska kunna användas kan det behöva göras lagändringar så att polisen enklare ska kunna gå igenom fordon som misstänks ha fuskat. 

När vägkantsmätningarna kommer att tas i bruk kan inte Transportstyrelsen uppge i dagsläget. Inte heller om det kommer att ske med stationära mätplatser eller med portabla enheter.

Annons
Annons
Rulla till toppen