Hårda utsläppskrav på gång: Renaults kassako hotad?

Miljardböter hotar tillverkare som inte klarar kraven.
Annons

När biltillverkarna måste kapa koldioxidutsläppen på grund av hårdare EU-regler införs också höga böter för den som inte klarar kraven.

Därför satsar de flesta stora biljättar nu miljardbelopp på att utveckla och ställa om produktionen till elbilar och laddhybrider – eller ingå samarbeten för att sänka utsläppen ”på artificiellt sätt”, som Fiat/Chrysler och Tesla.

De hårda utsläppskraven runt hörnet innebär mörka moln på himlen för Renaults budgetmärke Dacia. Även om Renault ligger ganska bra till utsläppsmässigt tack vare elbilen Zoe och kommande laddhybridmodeller är det inget Dacia kan åka snålskjuts på.

Därmed kan Dacia gå från att vara en viktig intäktskälla för Renault till att kosta enorma bötesbelopp, skriver Automotive News. Dacia har tidigare beskrivits som en ”kassako”.

Enligt analytiker på Evercore ISI ligger Dacia och Opel sämst till inför de kommande utsläppsreglerna. Båda två har långt över 20 procents skillnad mellan förra årets snittsiffra för koldioxidutsläpp och målet för 2021.

Nu uppger källor för Bloomberg att Dacia planerar en hybridsuv för att sänka koldioxidutsläppen.

Annons
Annons
Rulla till toppen