Här är vinnarna och förlorarna på nya budgeten

Solceller, snabbladdare och biogas i fokus när regeringen presenterar budgetpropositionen.
Annons

På onsdagmorgonen lämnade regeringen över budgetpropositionen för 2020 och den så kallade höständringsbudgeten för 2019, efter förhandlingar med Centerpartiet och Liberalerna.

Den kanske största förändringen skattemässigt skrev vi om i förra veckan: utsläpp och förbrukning för nya bilar börjar nu mätas enligt den hårdare WLTP-körcykeln, vilket innebär betydligt högre fordonsskatt för några av Sveriges mest sålda bilmodeller.

Det drabbar både privatpersoner, tjänstebilister och transportbilsköpare som inte väljer en mer klimatsmart bil.

Förutom ändringen när det gäller fordonsskatt höjs gränsen för vad som räknas som en så kallad ”bonusbil”, från 60 till 70 gram. Det innebär att vissa laddhybrider behåller sin bonus – med dagens regler hade utlsäppen enligt WLTP-körcykeln blivit för höga och bilarna hade halkat över gränsen för att kallas för bonusbil.

Regeringen skjuter till 130 miljoner till bonusen för klimatbonusbilar.

Läs också: ”Vi fortsätter rabattera dåliga laddhybrider”

Här är vinnarna och förlorarna på nya budgeten
Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade budgeten under onsdagmorgonen.

Solceller, snabbladdare och biogas

När det gäller laddstolpar för elbilar vill regeringen bygga bort de vita fläckar som finns i snabbladdningsnätet idag. Därför föreslås en satsning på 50 miljoner kronor under tre års tid för att bygga fler snabbladdare.

Men det är inte bara laddbilar som ska sänka utsläppen. Även biogas har stor potential att få fler bilister att köra klimatsmart och därför vill regeringen utöka biogasstödet med 100 miljoner kronor. Stödet används för produktion av biogas.

”Regeringen vill främja omställningen till ett fossilfritt samhälle och en konkurrenskraftig biogasproduktion är en del av den omställningen”, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

Vid sidan av biogasstödet vill regeringen också skjuta till 500 miljoner i investeringsstöd för solcellsinstallationer i år och 300 miljoner nästa år.

”Regeringen vill att det ska vara enklare och mer lönsamt att investera i förnybar energi för eget bruk, till exempel i solceller och solvärme, eller i vindkraft till havs eller på land”, står det i pressmeddelandet.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen