Nya planen: Här får du bara köra 20 km/h

30 km/h är en för hög hastighet i vissa områden, tycker Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP). I den nya budgeten för Stockholms stad vill den...
Annons

30 km/h är en för hög hastighet i vissa områden, tycker Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP). I den nya budgeten för Stockholms stad vill den grönblåa majoriteten införa så kallade lågfartszoner där maxhastigheten blir 20 km/h.

Tjänstemännen på trafiknämnden får nu i uppdrag att utreda lämpliga platser att införa låghastighetszonerna på, skriver Stockholm Direkt. De skulle till exempel kunna hamna omkring skolor eller torg.

”Det är både för säkerhets- och upplevelseskäl. Kring vissa ställen, som torg, vill vi ha ännu lägre hastighet så det kan upplevas som en plats där inte bilarna dominerar”, säger Daniel Helldén till tidningen.

Förutom nya lågfartszoner vill den grönblåa majoriteten införa ”diagonala” övergångsställen, där fotgängare får korsa gatan åt vilket håll de vill, och där alla fotgängare får grönt samtidigt. Det finns redan i USA och Japan och kan innebära längre väntetid för bilister, men å andra sidan bättre framkomlighet eftersom alla fotgängare redan har passerat.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen