Storslam för Mazda på Volvos hemmaplan – bäst någonsin

Mazads mellansuv CX-30 (mellansuv i det avseendet att den storleksmässigt placerar sig mellan CX-3 och CX-5) har fått det högsta resultatet någonsin i Euro NCAP,...
Annons

Mazads mellansuv CX-30 (mellansuv i det avseendet att den storleksmässigt placerar sig mellan CX-3 och CX-5) har fått det högsta resultatet någonsin i Euro NCAP, i ronden för ”Skydd av vuxna”. 

”Vinnaren av denna testrunda blev utan tvekan Mazda CX-30, som fick en närapå perfekt 99 procentig poäng i ”Skydda av vuxna” kategorin”, skriver Euro NCAP i ett pressmeddelande.

Mazda kan uppenbarligen ”Skydd av vuxna”. Den tidigare högsta poängen i den kategorin under 2019 gavs nämligen till Mazda 3, som fick 98 procent.

I övriga delmoment fick Mazda CX-30 86 procent i ”Skydd av barn”, 80 procent i ”Oskyddade trafikanter” och 77 procent i ”Förarstödssystem”. Detta vävdes såklart samman till ett femstjärnigt krocktestbetyg.

I denna testomgång fick också Ford Explorer och Mercedes GLB fick fem stjärnor av Euro NCAP, men utan samma goda vitsord som Mazda CX-30 erhöll.

Euro NCAP:s testförfarande och kriterier ändras från år till år, vilket gör att jämförelser mellan bilar som testats olika år haltar en del. Men rent generellt är det så att det ställs allt högre krav på säkerhetssystem för att få fem stjärnor. Det är alltså inte alls säkert att en bil som för fem år sedan fick fem stjärnor, hade fått det i år.

Storslam för Mazda på Volvos hemmaplan – bäst någonsin
Storslam för Mazda på Volvos hemmaplan – bäst någonsin
Annons
Annons
Rulla till toppen